Nu mai luați acest antibiotic! Cum te afectează dacă ai Covid-19
- Andreea Vlad
- 23 septembrie 2020, 10:12
Un grup de oameni de știință de la Universitatea Illinois din Chigaco atrag atenția, într-un studiu publicat în revista JAMA Network Open, în legătură cu riscurile administrării unui anumit medicament folosit pe scară largă, asociat cu alte medicamente, la bolnavii de Covid-19.
Un grup de oameni de știință americani de la diferite departamente și instituții de profil, inclusiv de la Universitatea Illinois din Chigaco, atrag atenția, într-un studiu publicat în revista JAMA Network Open, în legătură cu riscurile administrării unui anumit antibiotic, asociat cu alte medicamente, la bolnavii de covid-19.
La capătul unui amplu efort de cercetare, după ce au analizat datele a 44 milioane de pacienți, specialiștii americani citați de dcbusiness.ro au ajuns la concluzia că, prezent în unele tratamente împotriva afecțiunilor provocate de noul coronavirus, antibioticul azitromicină poate duce la infarct dacă este asociat cu alte medicamente.
S-a constatat că administrarea acestui antibiotic împreună cu medicamente ce influențează impulsurile electrice ale inimii (medicamente de tensiune, antidepresive, antimalarie) crește cu 40% riscul de perturbare a funcționării sistemului cardio-vascular. Oamenii de știință au întocmit o listă a efectelor secundare ce pot apărea în astfel de cazuri, printre care se numără stopul cardiac, leșinul, palpitații cardiace sau atacurile de cord.
În schimb, potrivit cercetătorilor britanici, un alt medicament popular, Dexametazona, folosit de 50 de ani, este ieftin, are puține efecte secundare și poate salva viața bolnavilor de COVID-19 aflați la terapie intensivă. Britanicii vorbeau, în luna iunie, de un "mare succes" în terapia coronavirusului cu acest medicament.
Într-un studiu cu aproximativ 2100 de pacienți, s-au obținut rezultate bune cu acest medicamentul antiinflamator. Acest preparat ieftin ar fi fost singurul dovedit că ar scădea rata mortalității – "pe care o diminuează masiv", potrivit epidemiologului Peter Horby de la Universitatea Oxford, unul din conducătorii studiului.
La pacienții grav bolnavi care au primit doze mici de dexametazonă, rata mortalității ar fi scăzut cu o treime. Rezultatele cercetării arată că, în cazul pacienților grav bolnavi de COVID-19, tratați în spital, acest medicament ar trebui să facă parte din terapia standard.
Specialiștii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Victor Babeș atrag, la rândul lor, atenția pacienților români să nu ia medicamente antivirale si antibiotice decât în cazul în care le sunt recomandate de catre medic.