Cum să ai medic de familie în clinici private

Cum să ai medic de familie în clinici private

Românii asiguraţi îşi pot alege medicul de familie inclusiv în unităţi private. Procedura pentru înscriere sau schimbarea medicului e destul de simplă.

Cei care au deja un medic de familie îl pot schimba numai după cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe listele acestuia. Pe lângă doctorii care profesează pe cont propriu, există mulţi medici de familie şi în clinici şi spitale private, care fac înscrieri de pacienţi.

Atât pentru medicii din unităţile private, cât şi pentru cei care au cabinete medicale individuale, procedurile de înscriere/ schimbare a medicului sunt similare.

Fişa în original rămâne la medicul de la care se pleacă

"Mi-am înscris ambii copii la un medic de familie care are cabinetul într-o clinică privată din centrul Bucureştiului. Serviciile oferite sunt similare oricărui doctor de familie, însă îmi place mediul în care sunt primiţi copiii. E amenajat un mic loc de joacă şi totul în jur e curat", povesteşte Georgiana, mama a doi copii de patru şi opt ani.

În cazul unui asigurat care vrea să-şi schimbe medicul de familie, acestea trebuie mai întâi să facă o cerere la medicul la care doreşte să se înscrie, precizând numele celui de la care pleacă.

"Medicul de familie primitor are obligaţia să anunţe în scris (prin poştă), în maximum 30 de zile lucrătoare, medicul de familie de la care a plecat asiguratul, precum şi casa de sănătate. Medicul de familie de la care pleacă asiguratul are obligaţia să transfere copia fişei medicale, prin poştă, medicului primitor, în termen de 15 zile lucrătoare de la solicitare", detaliază purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, Cristina Călinoiu.

Cabinetul de la care pleacă asiguratul trebuie să păstreze fişa medicală în orginal.

Oferta Sanador, Medlife şi Regina Maria

La Sanador, pentru înscrierea la medicul de familie e nevoie de cartea de identitate şi de o adeverinţă de salariat. "Analizele de laborator sunt lucrate în laboratoarele Sanador. De asemenea, pentru cazurile care necesită internare sau operaţii, pacienţii pot fi trimişi către Spitalul Sanador, cu toate specialităţile medicale şi chirurgicale", spune Mădălina Buculei, director de vânzări Sanador.

Şi la clincile Medlife se pot face înscrieri la medicul de familie. "Vizitând medicul de familie într-o unitate privată ai posibilitatea să îţi rezolvi problema în aceeaşi zi, toate serviciile aferente altor specialităţi fiind disponibile, de regulă, în aceeaşi locaţie", spun reprezentanţii Medlife.

Şi aici, actele necesare pentru înscriere sunt copia după actul de identitate, adeverinţa de salariat şi negaţia de la medicul anterior, dacă este cazul. Pentru vârstnici este necesar talonul de pensie.

Înscrieri la medicul de familie se pot face şi la "Reţeaua privată de sănătate Regina Maria". "Avantajul este că se respectă programările, nu se întâlnesc 10 pacienţi la coadă în faţa aceluiaşi cabinet. În multe clinici există contract cu casa de asigurări şi pentru diferite specialităţi, deci consultul interdisciplinar se face în aceeaşi unitate, ceea ce uşurează diagnosticul", detaliază medicul Elisabeta Georgescu. Citiți și:

  • Unde îţi duci copilul la medic: la spitale de stat sau la privat
  • Un român din cinci alege clinicile private în locul spitalelor de stat
  • Spitalele private, la nivelul celor orăşeneşti

Ne puteți urmări și pe Google News