Doctorul pediatru Mihai Craiu aminteşte despre „o poveste de succes” în plină criza de coronavirus: „Au fost efectuate peste 62.000 teste și au găsit doar 5 cazuri noi”.

Atenţie! Nu este vorba de modelul suedez ci este vorba de modelul australian, care este relevant și pentru România, a subliniat medicul în postarea sa.

Dr. Mihai Craiu: „Toată lumea a auzit despre „modelul suedez” privind abordarea COVID-19. Unii români l-au blamat, alții l-au lăudat, alții au incercat să il inteleagă și cei mai mulți l-au ignorat. Acum suedezii înșiși au schimbat abordarea.

Vreau să vă propun să aruncăm o privire asupra concluziilor unui studiu recent, publicat în Nature.
Chiar este o poveste de succes. Ieri au fost efectuate peste 62.000 teste și au gasit doar 5 cazuri noi. Cifre naționale cu ordine de mărime mai mici decât în România. Este vorba de Australia.
Inainte de o năvală a emoțiilor sau a criticilor obișnuite („nu e România ca Australia”, „acolo e vară”, „densitate a populatiei diferită” etc etc) vă propun să ne uitam la concluzii. Poate invățăm ceva relevant.
1. Măsurile de control pandemic au fost restricții de zboruri internaționale, izolarea bolnavilor (IB), carantina contacților la domiciliu (CCD), distanțare socială (DS) și inchiderea școlilor (IS).
2. Modelararea matematică a transmisiei virusului pentru a estima eficacitatea măsurilor.
3. Analiza modelului de comportament uman și distribuția proporției de simptomatici la fiecare grupă de vârstă.

Concluzii Australia

1. Respectarea strictă a IB, CCD și cel putin 90% a SD ar putea controla transmiterea virusului, in 3-4 luni.
2. Copiii au o proporție de 5 ori mai mică de simptomatici în total infectați față de adulți.
3. Închiderea școlilor nu modifică DELOC numărul de cazuri ci întârzie cu o lună valul următor.
4. Respectarea SD doar în proporție de 70-80% nu controlează pandemia, indiferent ce măsuri se iau în rest.

Concluzii România

1. Va fi o catastrofă de proporții dacă nu schimbăm nimic relevant și vin sărbatorile peste aceeași transmisie comunitară.
2. In condițiile din țara noastră închiderea școlilor a băgat mizeria sub preș. ATÂT!”, este mesajul postat pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.