Asasinul lui Robert F Kennedy rămâne după gratii. Instanța a refuzat eliberarea condiționată

Asasinul lui Robert F Kennedy rămâne după gratii. Instanța a refuzat eliberarea condiționată Sursa: AP

Asasinul lui Robert F Kennedy va rămâne în spatele gratiilor după ce Gavin Newsom, guvernatorul Californiei, a respins ultima sa cerere de eliberare condiționată, invocând temerile de securitate.

Sirhan Sirhan a fost condamnat pentru că l-a împușcat pe Kennedy, în vârstă de 42 de ani, în cămara de bucătărie a hotelului Ambassador din Los Angeles, în 1968. A petrecut peste 50 de ani în închisoare. Refugiatul palestinian, acum în vârstă de 77 de ani, a fost inițial condamnat la moarte pentru asasinarea candidatului la președinția SUA, înainte să fie eliminată pedeapsa cu moartea în California, ceea ce a dus la condamnarea lui pe viață.

În 2021, consiliul pentru eliberare condiționată din California a votat pentru eliberarea lui Sirhan, după ce doi dintre fiii lui Kennedy au fost împotriva dorințelor mai multor frați ai lor și au spus că sprijină eliberarea lui. Cu toate acestea, această recomandare a fost supusă revizuirii de către personalul juridic al consiliului și de către guvernatorul însuși.

Newsom a subliniat ceea ce el a numit „narațiunea schimbătoare” a lui Sirhan cu privire la ucidere și refuzul său de a-și asuma responsabilitatea ca dovadă că nu era eligibil pentru eliberare. Scriind un articol de opinie pentru Los Angeles Times, Newsom a spus că nu este de acord cu concluzia comisiei de eliberare condiționată conform căreia Sirhan ar trebui eliberat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Newsom a descris asasinarea printre cele mai notorii crime din istoria Americii. El a spus că, pe lângă faptul că le-a cauzat soției lui Kennedy, care era însărcinată, și celor zece copii, o suferință incomensurabilă, uciderea a cauzat și un mare rău americanilor. „După ce am analizat cu atenție cazul, inclusiv înregistrările din arhivele statului California, am stabilit că Sirhan nu a dezvoltat responsabilitatea și înțelegerea necesară pentru a-și sprijini eliberarea în comunitate”, a scris guvernatorul.

O decizie politică ?

El a spus că Sirhan nu a renunțat la violența comisă în numele său, inclusiv uciderea a trei diplomați în Sudan în 1973, ceea ce a spus că a adăugat „la riscul actual de a incita la continuarea violenței politice”. Văduva lui Kennedy, Ethel Kennedy, în vârstă de 93 de ani, și șase dintre copiii ei au declarat că au fost „profund ușurați” de respingerea lui Newsom.

Avocatul ucigașului, Angela Berry, a sugerat că decizia lui Newsom a fost una politică. „Suntem încrezători că revizuirea judiciară a deciziei guvernatorului va arăta că guvernatorul a greșit”, a spus Berry. Sirhan, care va fi programat pentru o nouă audiere de eliberare condiționată cel târziu în februarie 2023, va cere unui judecător să anuleze negarea lui Newsom, a adăugat ea potrivit Times.