Evenimentul Zilei > Actualitate > Arpad Paszkany a renunțat la cetățenia română. Omul de afaceri își petrece timpul între Malta și Budapesta
Arpad Paszkany a renunțat la cetățenia română. Omul de afaceri își petrece timpul între Malta și Budapesta

Arpad Paszkany a renunțat la cetățenia română. Omul de afaceri își petrece timpul între Malta și Budapesta

Omul de afaceri Arpad Paszkany, fost finanțator al echipei de fotbal CFR Cluj, a renunțat la cetățenia română și și-a schimbat domiciliul. În prezent, el deține două adrese, a Budapesta, în Ungaria, și în Insula Malta.

Aceste informații au fost dezvăluite în instanța de judecată, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cumnatul omului de afaceri, a relatat aceste lucruri în cadrul procesului de corupție în care este judecat fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlăddescu. Cumnatul lui Arpad Paszkany, Karoly Szekernyes, este martor în acest dosar. El a vorbit despre intențiile omului de afaceri în contextul în care judecătorii încearcă să ia legătura cu el, ca să-l audieze.

Szekernyes a explicat că Paszkany a renunțat la cetățenia română, confirmând susținerile avocaților acestuia. Martorul a mai spus că fostul patron al CFR Cluj ar dori să dori să dea declarații în dosar dar nu a fost solicitat de instanță.

„Vorbesc des cu Arpad Paszkany. El m-a întrebat și eu i-am spus ca voi fi la audiere la acest proces. Știe că sunt martor. Eu l-am întrebat dacă și el va vorbi aici dar el a spus ca nu a primit nicio invitație la acest proces. El are locuința în Malta și Budapesta. Știu că spunea și vorbeam că el nu mai vrea cetățenia română. Acum e la Budapesta. Pot să vă dau adresa dacă e nevoie”, a explicat martorul în fața judecătorilor.

Instanța a preluata a preluat adresa și, cel mai probabil, îl va cita pe Arpad Paszkany la un termen viitor, la locația indicată

Audierea lui Paszkany este solicitată atât de avocații din dosar cât și de procurorul DNA. El este unul dintre martorii esențiali ai acuzării care poate spune dacă anumite sume de bani au ajuns la persoanele trimise în judecată.

Dosarul în care este judecat Sebastian Vlădescu

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea şi Cristian Boureanu sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, legate de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa. Vlădescu a fost acuzat de corupție, de DNA, într-un dosar privind modalitatea de deblocare a fondurilor de plată pentru compania austriacă Swietelski.

Printre cei care vor fi audiaţi se află omul de afaceri Arpad Paszkany şi fostul ministru Radu Berceanu.

Anchetatorii de la DNA susțin că în anul 2005 reprezentanții companiei austriece Swietelski ar fi convenit cu cumnatul lui Mircea Geoană, Mircea Ionuț Costea, Mihaela Mititelu, o persoană apropiată de conducerea CNCFR și Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanțe, să le plătească un comision de 3,5 la sută din sumele încasate de la statul român. În schimb, aceștia trebuiau să se asigure că statul român va deconta rapid și fără întârzieri sumele aferente contractului dintre Swietelski și România.

În schimbul, acestor sume, inculpații au promis să efectueze demersuri pentru a asigura finanțarea suplimentară în vederea încheierii contractului, precum și plata la timp a facturilor emise.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: