Evenimentul Zilei > International > „Armata ascunsă” a lui Putin. Încearcă Rusia să destabilizeze democrațiile?
„Armata ascunsă” a lui Putin. Încearcă Rusia să destabilizeze democrațiile?

„Armata ascunsă” a lui Putin. Încearcă Rusia să destabilizeze democrațiile?

Într-o declarație recentă, președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat: Rusia continuă să destabilizeze democrațiile occidentale. Una din țintele acestui atac este armata de troli de la Internet Research Agency din Sankt-Petersburg.

Boteazată pompos și occidental, Internet Research Agency este o clădire gri cu trei etaje situată pe strada Savuckina, în Sankt-Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin.  Zi și noapte, aici muncesc sute de tineri care nu părăsesc aproape niciodată monitoarele calculatoarelor. Misiunea lor este inundarea rețelelor sociale cu informații false, mult discutatele „fake news”.

Aici este sediul organizației IRA (Internet Research Agency) a oligarhului Evgheni Prigojin (58 de ani), un apropiat al Kremlinului, și a armatei sale de troli.

Când Emmanuel Macron a afirmat, sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen că „Rusia va continua să încerce destabilizarea democrațiilor occidentale”, el s-a referit și la acest instrument pus în practică de Kremlin, scrie Le Point.

O îngrijorare recurentă a președintelui francez, chiar dacă subiectul care agită Franța de câteva zile, „dosarul Griveaux”, nu are legătură cu această fabrică de troli.

Pentru că Internet Research Agency și-a fixat ca obiectiv ținte de o mai mare amploare. Context în care agenția lui Progojin deține deja un titlu de glorie: acela de a interfera în desfășurarea alegerilor prezidențiale americane din 2016, recidivând în cadrul alegerilor pentru Camera Reprezentanților, doi ani mai târziu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE