Evenimentul Zilei > International > Din fotoliu, Putin râde de păruiala europenilor cu americanii la Munchen
Din fotoliu, Putin râde de păruiala europenilor cu americanii la Munchen

Din fotoliu, Putin râde de păruiala europenilor cu americanii la Munchen

Lideri americani și europeni, începând cu Emmanuel Macron, au afișat divergențe, sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, mare summit anual internațional pe chestiuni de apărare.

În loc să transmită un mesaj concret privind contracararea amenințărilor internaționale, Conferința de Securitate de la Munchen a devenit parcă un ring pentru reglare de conturi diplomatice, mai ales germano-americane.

Fără a se mai obosi să-și pună mănuși albe, secretarul american de Stat Mike Pompeo a replicat, după ce președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier (ascultat și respectat de germani) a criticat dur, cu o zi înainte, de la aceeași tribună, „egoismul național” propagat, potrivit lui, de președintele american Donald Trump. „Măreț din nou, chiar în detrimentul vecinilor și al partenerilor”, a lansat Steinmeier, țintind sloganul de campanie al lui Trump, mai ales în ce privește politica externă, „Să facem America măreață din nou”.

Aceste critici, și altele în același registru, „nu reflectă deloc realitatea”, a declarat, deloc prietenos, dar ironic , Mike Pompeo. „Am plăcerea să vă anunț că ideea potrivit căreia Alianța transatlantică este moartă e cu totul exagerată”, a declarat, citat de AFP, șeful diplomației americane.

Președintele Germaniei declarase că „principalul nostru aliat, Statele Unite, refuză, sub actuala administrație, chiar ideea unei comunități internaționale”. „Țările sunt invitate să-și pună propriile interese mai presus de cele ale tuturor celorlalți”, a deplâns Steinmeier.

Mike Pompeo a scos însă în evidență că Statele Unite, și nu Germania, au contribuit la consolidarea NATO pe flancul estic, la vecinii Rusiei, sau a condus efortul pentru a pune capăt „califatului” autoproclamat al grupării teroriste Statul Islamic , în Siria. „Acestea înseamnă că Statele Unite resping comunitatea internațională?”, a întrebat Pompeo.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: