Evenimentul Zilei > Social > ARHIVA EVZ. Catalogul elevului Iliescu. Fostul președinte chiulea de la matematică și avea nota 7 la igienă
ARHIVA EVZ. Catalogul elevului Iliescu. Fostul președinte chiulea de la matematică și avea nota 7 la igienă

ARHIVA EVZ. Catalogul elevului Iliescu. Fostul președinte chiulea de la matematică și avea nota 7 la igienă

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a fost un elev mediocru, arată un material din „Evenimentul zilei” din noiembrie 2000, semnat de Florian Bichir.

Elevului Ion Iliescu nu i-au plăcut deloc geografia, istoria şi matematica. De altfel, din cauza matematicii, era să se aleagă cu nota scăzută la purtare.

„În anul şcolar următor, 1947-1948, elevul Iliescu A. Ioan s-a maturizat. Cei drept n-a mai studiat religia, pentru că această disciplină nu s-a mai predat. Din nefericire pentru tânărul Ionel se predau încă discipline precum chimia, fizica, la care s-a mulţumit cu o deloc glorioasă medie 5.50. La limba română a rămas fixat pe mediocrul 7.50, iar la germană s-a lăsat pe tânjală pentru că, oricum, nemţii pierduseră războiul, şi a luat doar 5.50. La istorie şi la geografie a fost ceva mai bine, medii de 8 şi de 9. Ori Ionel Iliescu a buchisit mai bine cartea, ori profesorii care vor mai fi rămas prin liceu au mai închis ochii, având, în acei ani de restrişte, alte belele pe cap decât elevii-problemă. Anul şcolar respectiv a avut chiar părţi foarte bune, deoarece Ionel a avut (la o singură disciplină, ce-i drept) nota 10 pe linie: la desen! Mari probleme a avut viitorul politehnist cu matematica. În primul trimestru, a încasat două note de corigenţă, un 4 şi un 5.50, iar în al doilea, doi de 6, un 7 şi un 9, care i-au mai săltat media la 6.

Chiulangiu la orele de matematică

Că lui Iliescu nu i-a plăcut matematica se observă şi din notiţa profesorului de mate, făcută în data de 17 aprilie 1948: “Fuge de la ora de matematică. Scăderea notei la purtare”. Este vorba de o zi în care viitorul preşedinte şi-a luat inima în dinţi şi a tulit-o de la şcoală, împreună cu doi colegi. Oricum, tânărului elev nu-i plăcea să se trezească devreme, fapt certificat şi de notiţele de muştruluială din catalog. De asemenea, elevul Iliescu avea „limbariţă”, adică îi plăcea să vorbească neîntrebat în timpul orelor. Pentru toate aceste motive i se scăzuse la un moment dat nota la purtare, la 8. O figură proastă a făcut cel care avea să devină utecist de frunte la “higienă”, ceea ce rău-voitorii ar putea interpreta în fel şi chip. În primii ani de liceu, el a avut media 7 la această disciplină.

CV

Ion Iliescu a fost președinte al României în perioada 1990-1996 și 2000-2004. În perioada comunistă a ocupat numeroase funcții în stat, de la ministru al Tineretului până la secretar cu propaganda al Comitetului Central al PCR. Ion Iliescu are acum 84 de ani, fiind președinte de onoare al PSD.

Florian Bichir a lucrat pentru „Evenimentul zilei” din 1997 până în 2009 ca senior-editor și, ulterior, publicist-comentator. Din 2009, editor coordonator iar din 2011, editorialist. Numeroase apariții în emisiuni TV. În martie 2012, a fost ales de Parlamentul României membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), cu rang de ministru secretar de stat, pentru un mandat de 6 ani.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: