Anxietatea, depresia și atacurile de panică, provocate de un obicei banal, făcut zilnic

Anxietatea, depresia și atacurile de panică, provocate de un obicei banal, făcut zilnic Depresie. Sursa foto: Pixabay

Anxietatea, depresia și atacurile de panică, sunt boli întâlnite tot mai des. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că mâncarea poate fi un instrument puternic pentru persoanele care se confruntă cu aceste boli. Depresia se caracterizează printr-un sentiment de nefericire, disperare sau tristețe. Anxietatea este un sentiment de îngrijorare sau teamă, adesea în legătură cu părțile normale ale vieții.

Anxietatea, depresia și atacurile de panică

Expertul naturopat, Aurelian Vasile, a explicat care este efectul pe care hrana îl are asupra stării noastre emoționale.

„Se mănâncă informațional, pe lângă emoțional. Adică, în anumite stări emoționale ale noastre, sau de conflict interior, putem consuma alimente instinctiv. Pentru că așa suntem programați din punct de vedere genetic, să consumăm alimente care să elibereze acele substanțe care ne fac să ne simțim mai bine. Există o morfină secretată la nivelul hipotalamusului care ne oferă o stare de plăcere, o stare de recompensă. O produce corpul, este natural.

Ai senzația că din cauza stărilor tale emoționale mănânci disfuncțional, mănânci diferite alimente, dar de multe ori în practică am observat că tocmai din cauza alimentelor dezvolți anumite stări emoționale sau le amplifici. Deci alimentul are rolul să mențină o stare de echilibru emoțională, o stare de echilibru cât mai aproape de ceea ce ești tu în esență, de calm, de relaxare, de pace, a spus Aurelian Vasile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Disperat, Trist, Deprimat, PicioareAnxietatea, depresia și atacurile de panică. Sursa foto: Pixabay

Stările de anxietate pot veni tocmai din cauza alimentației

Mulți oameni vor experimenta depresia și anxietatea concomitent. Un  Sondaj al OMS a constatat că 41% dintre persoanele cu o tulburare depresivă majoră, a avut și tulburări de anxietate în aceeași perioadă. Aurelian Vasile afirmă că alimentația are un rol major.

„Experiența asta am avut-o și eu de câteva ori. Mi-am dat seama că alimentația are un impact major asupra stării mele de bine sau de recuperare a mea după starea de anxietate foarte puternică... Era mai rapidă. Iar pe o perioadă mai lungă de timp efectul acestui atac de panică s-a diminuat atât de mult încât cumva problema mi-am rezolvat-o, să-i spunem, și cu ajutorul alimentației, ceea ce este un lucru extraordinar de important.

Diferite alimente, să spunem de tip fast food, cofetărie, junk food, diferite produse carbogazoase pe care le consumam. Într-adevăr, aveam un stil de viață disfuncțional, nu puneam foarte mult accent pe odihna mea, pe relațiile mele, iar foarte important, pe modul în care consumam alimentele, pe scopurile mele, intențiile mele pe care le aveam în perioada aceea”, a mai spus expertul.

Tristeţe, Deprimat, Femeie, Fată, SingurAnxietatea, depresia și atacurile de panică. Sursa foto: Pixabay

Aveam o perioadă în care consumam tot felul, de la prăjituri

Evenimentele care se desfășoară în viața ta pot fi declanșatorul final al unei afecțiuni precum anxietatea sau depresia. Aurelian Vasile a povestit cum a ajuns aici.

„Am trecut prin niște episoade de anxietate, în urma lor capacitatea mea de a funcționa s-a redus foarte mult undeva la 60-70%, cum de altfel se și întâmplă, nu eram un om foarte special dar atunci am descoperit aceste lucruri, a urmat o perioadă de incapacitate de a-mi mai face jobul, consumul de alimente foarte distructive din punct de vedere chimic, biochimic, aveam o perioadă de, îmi amintesc de 1 an, 2 ani, în care consumam tot felul, de la prăjituri până la tot ce... tot ce puteam.

Se poate spune că mâncam emoțional, nu știu, pentru că într-o perioadă de... când am renunțat și am văzut că acul cântarului a atins 145 kg, atunci a fost momentul declanșator în care m-am întors și am spus: Stop, până aici! Acesta este momentul să îmi recapăt viața”, a mai spus el”, a mai declarat expertul naturopat, Aurelian Vasile.

Depresie, Anxietate, Stres, DeprimatAnxietatea, depresia și atacurile de panică. Sursa foto: Pixabay

Anxietatea, depresia, tratate cu o selectare atentă a alimentelor

Aurelian Vasile a spus că a testat tot felul de diete, dar nimic nu a fost eficient până nu a decis să fie foarte atent cu selectarea alimentelor.

„ (...) Am testat diete, am testat stiluri de viață, am testat forme de meditație, de rugăciune, am testat tot ceea ce... plante, ceaiuri, toate experiențele acestea pe partea psihoterapeutică, de la constelații până la lucrul în interiorul meu, tot am testat până să ajung să îmi dau seama că pe mine, în cazul meu, m-a ajutat alimentația și modul în care eu funcționam în ziua respectivă și cum îmi selectam alimentele. Pentru că într-un aliment, ca și în om, există Dumnezeu, există o ființă vie.

El trebuie să fie un aliment, să fie o ființă vie chiar dacă anumite forme de alimente sau anumite structuri alimentare trebuie preparate pentru a fi consumate, nu li întrerupe procesul benefic pentru organismul uman. Cum a spus și profesorul Mencinicopschi: ”noi consumăm genomul unui produs care trebuie să fie compatibil cu al nostru, nu incompatibil”. Pentru că altfel starea noastră oxidativă este mult prea mare, se creează o sufocare la nivel de celulă”, mai explică Aurelian Vasile în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la antena3.ro.