Prima grijă sunt anvelopele care trebuie schimbate cu cele de  iarnă. Unii șoferi mai prevăzători, deja și-au pus cauciucurile de iarnă, chiar dacă nu a venit zăpada. Experiența din anii trecuți i-a învățat să fie prevăzători și să evite aglomerațiile de la service atunci când va pica prima zăpadă.

Când intră în vigoare „Legea cauciucurilor de iarnă”

Cum luna noiembrie bate la usă, ne așteptăm oricând să vedem primii fulgi de zăpadă. Oricum, anvelopele de iarnă sunt obligatorii, acestea trebuie să fie mereu prezente atunci când circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

La munte, deja în urmă cu aproape o lună de zile au căzut primii fulgi de zăpadă.

Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau „Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011.

Cât sunt amenzile pentru nerespectarea legii

Potrivit legii amintite, șoferiicare nu se conformează și sunt prinși că nu și-au schimbat cauciucurile, riscă amenzi ameţitoare.

Așadar, cei care circulă însă pe șosele cu mașinile neechipate de iarnă risca amenzi între 1.300 și 2.900 lei.

Pe lângă amendă, poliția vă reține și certificatul de înmatriculare al mașinii. Potrivit Registrului Auto Român (RAR), legea care obligă şoferii să monteze pe maşini anvelope de iarnă precizează clar cum trebuie să arate indicatorul de legalitate al acestora.

Acestea se pot identifica cel mai simplu prin prezenta pe laterale a literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S.

 Cât costă cauciucurile de iarnă?

Preţul cauciucurilor da iarnă noi variază în funcţie de dimensiunea anvelopei, dar şi de brand. De exemplu, un cauciuc de iarnă de la Kingstar, pe dimensiunea 155/70/13, are un preţ de 125 lei. Apoi, o anvelopă cu specificaţiile 195/65/15 Dunlop WinterResponse2 91T porneşte de la preţul de 265 lei, iar un cauciuc 205/55/16 Pirelli Cinturato Winter 91T costă 272 lei.

La aceste costuri, trebuie să vă gândiţi şi la sumele pe care le veţi cheltui la vulcanizare. Un schimb de cauciucuri porneşte de la 100 lei şi poate creşte în funcţie de complexitatea intervenţiei, potrivit b1.ro