Evenimentul Zilei > International > Alertă pentru șoferi. De când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă în Austria
Alertă pentru șoferi. De când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă în Austria

Alertă pentru șoferi. De când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă în Austria

Începând cu 1 noiembrie, autoturismele și vehiculele comerciale de până în 3.5 tone trebuie să fie echipate obligatoriu cu anvelope de iarnă în Austria, în caz contrar amenzile sunt usturătoare.

Nerespectarea legii poate duce la amenzi de pana la 5.000 Euro si suspendarea dreptului de a utiliza vehiculul. Asigurarea este anulată dacă un autovehicul neechipat cu cauciucuri de iarna este implicat într-un accident între 1 noiembrie și 15 aprilie, potrivit ziarulromanesc.at.

În perioada 1 noiembrie – 15 aprilie autoturismele și vehiculele comerciale de până în 3.5 tone trebuie să fie echipate obligatoriu cu anvelope de iarnă în Austria, în cazul în care condițiile meteo sunt de așa natură.

În condiții de iarnă (zăpadă sau gheață) trebuie montate anvelope de iarnă pe toate cele patru roțile. Nerespectarea acestei prevederi legislative se sancționează cu amendă, iar în caz de accident pot există și consecințe civile și adesea chiar penale.

Sunt considerate anvelope de iarnă, acele anvelope pe flancul cărora apare inscripția „M+S”, „M. S.” sau „M & S” sau marcajul „fulg de zăpadă”.

Anvelopele ”all-season” sunt considerate potrivite și pentru iarnă doar dacă au o specificație oficială de la producător în acest sens. De asemenea, profilul anvelopei trebuie să aibă o adâncime de minimum 4 milimetri.

În cazul în care se folosesc lanțuri pe porțiunile cu multă zăpadă, viteza maximă este de 50 km/h. O alternativă la anvelopele de iarnă este echiparea cu lanțuri pe cel puțin două roți motrice. Aceasta însă doar în cazul în care drumul este acoperit cu un strat compact de zăpadă sau gheață.

Folosirea anvelopelor de iarnă în România

Potrivit Codului Rutier, în România cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie, doar in cazul in care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Conform Brigadei Rutiere a Capitalei, purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă.