Evenimentul Zilei > Actualitate > Anunţ-bombă. Un nou vaccin, total diferit de celelalte, primește autorizație de urgență. Cât de eficient este şi când încep livrările
Anunţ-bombă. Un nou vaccin, total diferit de celelalte, primește autorizație de urgență. Cât de eficient este şi când încep livrările

Anunţ-bombă. Un nou vaccin, total diferit de celelalte, primește autorizație de urgență. Cât de eficient este şi când încep livrările

Indonezia a devenit prima țară din lume care a dat undă verde vaccinului Novavax împotriva Covid-19, a anunțat luni oficialii companiei din Maryland.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Indonezia a acordat luni autorizația de utilizare de urgență a vaccinului Novavax împotriva Covid-19, care va fi produs de Institutul Indiei de Serum, cel mai mare producător de vaccinuri din lume ca volum.

Este pentru prima dată când un organism de reglementare a aprobat un vaccin pe bază de proteine ​​pentru Covid-19, pe baza datelor clinice în stadiu avansat, a spus Novavax, și prima dată când un organism de reglementare a aprobat un vaccin produs de Novavax.

100% eficient împotriva bolilor moderate și severe

Novavax a spus că un studiu de fază 3 al vaccinului, care se administrează în două doze la intervale de 21 de zile, a constatat că a fost 100% eficient împotriva bolilor moderate și severe și a fost eficient în proporție de 90% în prevenirea Covid-19.

Vaccinul va fi produs de Serum Institute of India (SII) şi va fi comercializat sub numele Covovax, a anunţat luni compania americană.
Acest tip de vaccin utilizează o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile deja autorizate la scară largă în lume. Este un aşa-numit vaccin subunitar, pe bază pe proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.

El poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8 grade Celsius, ceea ce poate facilita distribuirea sa, mai ales în ţările mai puţin dezvoltate.

Această primă autorizare a vaccinului Novavax împotriva COVID-19 ilustrează angajamentul nostru pentru un acces global echitabil şi va satisface o nevoie vitală pentru Indonezia, care, în ciuda faptului că este a patra cea mai populată ţară din lume, continuă să lucreze pentru a oferi suficiente vaccinuri populaţiei sale, a declarat într-un comunicat Stanley Erck, preşedintele companiei.

Primele livrări urmează să înceapă imediat

Alături de Institutul Serum din India, Novavax a depus deja o cerere de autorizare de urgență în India, Filipine și Organizația Mondială a Sănătății. Individual, Novavax a depus observații la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), Canada, Marea Britanie și Australia, anunțându-le luni pe primele două. Compania spune că anticipează depunerile la Administratorul SUA pentru Alimente și Medicamente până la sfârșitul anului.

În iunie, compania americană a prezentat rezultatele studiilor clinice realizate în rândul a aproximativ 30.000 de persoane din Statele Unite şi Mexic, care au arătat o eficacitate de 90,4% împotriva bolii şi de 100% împotriva cazurilor severe până la moderate de COVID-19.

În ciuda faptului că nu a adus un vaccin pe piață în istoria sa de 34 de ani, guvernul SUA a pariat mult pe Novavax să poată dezvolta rapid o soluție pentru a lupta împotriva Covid-19. Operațiunea Warp Speed ​​– proiectul Administrației Trump menit să intensifice dezvoltarea și producția de vaccinuri – a investit 1,6 miliarde de dolari în companie, mai mult decât orice altă investiție într-un producător de vaccinuri la acea vreme.