Evenimentul Zilei > Economie > Anunț bombă pentru cei cu centrale termice de apartament. Ce se va întâmpla la iarnă
Anunț bombă pentru cei cu centrale termice de apartament. Ce se va întâmpla la iarnă

Anunț bombă pentru cei cu centrale termice de apartament. Ce se va întâmpla la iarnă

Cei care au centrale de apartament pot răsufla ușurați. Creșterea producției interne de gaze a ieftinit prețurile de pe piața românească.

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a făcut anunțul mult așteptat în legătură cu prețul gazelor.

„Preţul din iarna 2020 va fi mai mic decât 2019, asta cu certitudine”, a mai spus ministrul Virgil Popescu.

Ministrul a precizat că producția Romgaz a crescut cu un procent de 10%, după ce echipa managerială a fost consolidată și s-a luat decizia deschiderii unor sonde.

De la 1 iulie, piața gazelor s-a liberalizat şi a fost schimbată obligaţia de piaţă centralizată cu un gas release program, unde s-a legat preţul gazelor din România de preţul bursei regionale de la Viena, Baumgarten.

Virgil Popescu a declarat, la postul Digi 24: „Aşa cum am preconizat, oferta de gaze din România este mai mare decât cererea şi, evident, avem o ieftinire a preţului gazelor, ajungând sub preţul bursei de la Viena, astfel că fluxul de gaze este şi de ieşire din România”, a spus Popescu, la Digi 24.

Pe de altă parte, țara noastră a reluat, sâmbătă, după o pauză de doi ani, exporturile de gaze pe ruta Arad-Csanadpalota (Ungaria).

În luna iulie, Virgil Popescu a explicat că prețul gazelor plătit de populație va scădea după liberalizare, după 1 iulie nu se va mai putea vorbi de o creștere a prețului la gaze.

„Începând cu data de 1 iulie, preţul la gaze va fi format liber şi cred că pentru prima dată nu mai putem vorbi de creşterea preţului la gaze, ci cu cât va scădea preţul la gaze. Eu sunt foarte optimist şi o să vedeţi că avem dreptate. Preţul la gaze, în urma liberalizării, va fi mai mic decât preţul pe care populaţia îl plăteşte în momentul acesta, un preţ reglementat.

Cert este că este nevoie de o informare amplă a populaţiei, a consumatorilor casnici – ce trebuie să facă, cum pot să schimbe un furnizor foarte simplu, indiferent dacă au semnat sau nu un contract cu furnizorul din acest moment. (…) Sunt oferte mai bune pe piaţă decât ofertele celor doi mari furnizori, care deţin peste 90% din piaţă.

Trebuie să mai ştie consumatorii casnici că una este distribuţia gazelor, deci cei care deţin conductele de distribuţie a gazelor, şi alta este furnizarea. (…) Tariful de distribuţie a rămas reglementat peste tot în Europa, deci acolo nu poate fi umblat”, a spus Virgil Popescu la începutul şedinţei de guvern.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: