Andrei Năstase, scrisoare deschisă către moldoveni: „Acum este momentul!”

Andrei Năstase, scrisoare deschisă către moldoveni: „Acum este momentul!”

Andrei Năstase a făcut un apel către susținătorii săi, cetățenii Republicii Moldova, dar și colegii din Parlamentul României.

Andrei Năstase a marcat importantul moment de la Chișinău cu o scrisoare deschisă prin care a scos în evidență și legăturile puternice încheiate cu omologii din Cluj, Oradea și Timișoara.

 

Stimată doamnă prim-ministru,

Ne puteți urmări și pe Google News

Stimați colegi și prieteni,

Oameni buni,

Sunt foarte rare momente în istoria unui națiuni când oamenii buni, drepți, cinstiți și curajoși se așează toți, cu încredere și speranță, în spatele dorinței legitime de libertate și de revigorare a conștiinței naționale.

Dragi prieteni, astăzi, aici, trăim cu toții un astfel de moment, așa cum am fost împreună în stradă, în toți anii în care am luptat pentru ceea ce ne aparține de drept. PENTRU REPUBLICA MOLDOVA!

Iar acest moment, care va marca definitiv viitorul Chișinăului și al Republicii Moldova atât de dragă noua trebuie, și știu sigur că va fi scris în cărțile de istorie ale pruncilor noștri. Pentru că începând de astăzi ne vom recupera, metru cu metru, pentru totdeauna, fiecare palmă de pământ din această țară. Orașele noastre, satele, raioanele și toată Republica Moldova trebuie să fie conduse de oameni drepți, corecți, cinstiți și curajoși. Acei oameni sunteți voi și mă înclin în fața voastră pentru tot ceea ce ați facut și veți face pentru viitorul liber și demn al copiilor noștri.

Primiți respectul meu pentru fiecare suferință și lacrimă vărsată și neștearsă încă în toți acești ani de luptă pentru libertate. Primiti respectul meu pentru gândurile, faptele, puterea și demnitatea voastră.

Vă iubesc și vă respect atât de mult, încat eu nu știu a vă spune, iar voi, credeți-mă pe cuvânt, nu puteți în nici un fel cuprinde.

Dragi prieteni,

Îmi doresc mult să le spuneți tuturor că ați fost astăzi aici, la Teatrul de Vară din Chișinău, într-o sâmbătă de septembrie a anului în care ne-am învins călăii. Să le spuneți tuturor că ați fost aici, în ziua în care toți cei care muncesc, toți cei care nu mint și nu fură, toți cei care au trudit și trudesc pentru familiile și pentru țara lor au decis că au dreptul să trăiască în liniște și bunăstare alături de familiile lor reîntregite, în orașele, satele, raioanele și mahalele lor.

Iar decizia noastră de a nu mai permite nimănui să-și treacă pe numele lui sate, orașe, raioane sau destine de oameni este o decizie care va răsturna ceea ce astăzi pare imposibil. Nu-i lăsați să ne mai împartă, să ne mai mintă, să ne mai sperie și să ne amenințe. Putem trăi în bună pace, toți, indiferent în ce fel de biserici ne închinăm, indiferent în ce fel de limbă ne culcăm copiii. Suntem datori să ne asumăm tăcerea trecuta și teama nespusă și să decidem că de aceasta dată trebuie să spunem cu glas tare și să facem. Trebuie să ieșim masiv la vot și să votăm pentru noi și pentru familiile noastre, nu pentru ei sau pentru interesele lor.

Iată de ce, sunt convins că decizia noastră de a candida din nou pentru Primăria Chișinău este singura decizie corectă pe care o puteam lua în condițiile în care știm sigur că putem ridica Republica Moldova din genunchi doar prin implicarea fiecăruia dintre noi.

Aici, la Chișinău, sau la Ungheni, Soroca, Călărași, Comrat sau Cahul și oriunde altundeva în această țară comunitățile noastre au nevoie de încredere, asumare și responsabilitate. Au nevoie de oameni pregătiți să-și asume destinele comunităților noastre.

Acești oameni, dragii mei prieteni, sunteți voi, nimeni altcineva. Pentru că voi știți cel mai bine cum a fost până mai ieri și cum ar trebui să fie. Vă încurajez să…SĂ AVEȚI CURAJ, să munciți și să luptați pentru lucrurile în care credeți, să fiți devotați oamenilor și să-i serviți. Să-i ajutați, să-i respectați și să-i convingeți că SE POATE și în Moldova. Se poate trăi bine și în satele și orașele noastre. Așa cum trăiesc francezii sau spaniolii, italienii sau nemții. Putem și noi, nu am nici o îndoială. Iar dacă eu știu sigur că vom reuși alături de colegii noștri la Chișinău, veți reuși și voi, oriunde vă veți afla și veți munci pentru oameni.

Dragii mei prieteni,

Chișinăul este un oraș captiv unor interese oculte, iar primăria este pur și simplu jefuită în fiecare zi de o mână de corupți care se încăpățânează să priceapă că totul s-a terminat pentru ei. Chișinăul are dreptul la dezvoltare coerentă și la viitor. Capitala noastră trebuie pusă, prin munca noastră, în rândul capitatelor europene.

Știu sigur că noi, cei din Blocul ACUM, putem să facem din Chișinăul de astăzi orașul pe care ni-l dorim.

Echipa care va candida la Chișinău are pregătit un plan coerent de dezvoltare pentru întregul oraș. Știm ce trebuie făcut, știm cum trebuie făcut și suntem singura echipa care poate asigura, prin reputația sa, finanțările necesare pentru reconstrucția orașului.

Modelele de bune practici ne sunt la îndemână, iar relația cu bunii mei prieteni din România, mă refer la primarii liberali care au transformat comunitățile pe care le conduc în adevărate bijuterii urbane, este garanția lucrului bine făcut pe care ni-l asumăm astăzi aici, în fața dumneavoastră.

Modelele de administrare urbană pe care le vom implementa sunt reale, sunt soluții verificate care au schimbat în bine viața altor oameni, au dezvoltat comunități și au transformat orașe cenușii și triste, așa cum este Chișinăul astăzi, în adevărate nestemate urbane, pline de viață, prietenoase, cu o calitate a vieții cu mult peste media europeana.

Îmi asum cu maximă responsabilitate această candidatură și mandatul de primar în care vreau să facem împreună din Chișinău capitala pe care Moldova o merită. Spun astăzi tuturor locuitorilor din Chișinău că echipa Blocului ACUM care va prelua conducerea Primăriei nu va mai face nici un fel de experiment social sau economic cu orașul nostru.

Avem pregătite soluțiile corecte de administrare și finanțare a proiectelor care pot dezvolta Chișinăul și vom fi ajutați, sprijiniți și consiliați de cei mai buni experți în administrare urbană pe care prietenii mei, primarii liberali din România, îi vor trimite aici, la Chișinău, ca să lucreze zi de zi alături de noi, de toți funcționarii cinstiți și demni din Primăria Chișinău.

Trebuie să decidem că doar abordările europene de dezvoltare pot face din Chișinău un oraș modern și civilizat. Așa cum, să recunoaștem până nu este prea târziu, cârpeala, minciuna și impostura politică aproape că ne-au distrus orașul. Așa nu se mai poate continua.

Concret, vă rog să urmărim împreună câteva materiale video, din România, cu prietenii mei, primari de succes care așteaptă doar semnalul și decizia noastră și vor face front comun pentru a participa concret la reconstrucția Chișinăului și a comunităților noastre.

5 filme

Aceștia sunt modele demne de urmat atît pentru Chișinău cît și pentru fiecare localitate din Moldova. I-ați văzut cu cât de multă modestie vorbesc despre lucrurile frumoase pe care le-au făcut. Emil Boc, Ilie Bolojan, Nicolae Robu, Mircea Hava și mulți asemenea lor ne vor ajuta. Necondiționat. Și vor face acest lucru pentru că ne iubesc și pentru că au încredere în noi.

Oameni buni,

Chișinăul se află de ani buni într-o situație dezastruoasă. Deficitul bugetar, de câteva sute de milioane de lei, este rostogolit contabil de la an la an, iar corupția a paralizat toată activitatea din Primărie.

Așa nu mai putem continua. DACĂ VREM SĂ SURAVIEȚUIM, TREBUIE SĂ ECONOMISIM, DAR DACĂ VREM SĂ CONSTRUIM TREBUIE SĂ INVESTIM.

Iată de ce, spun astăzi public, în fața întregului oraș, că îmi asum misiunea de a garanta implementarea și finanțarea proiectelor esențiale și atât de necesare reconstrucției orașului nostru. Vom avea sprijin, vom avea experți din România alaturi de noi, vom avea asigurate finanțările necesare.

Vom reface toate drumurile așa cum au fost refăcute la Oradea. Vom face incinerator ecologic de deșeuri așa cum s-a construit la Cluj-Napoca. Vom rezolva problema parcărilor așa cum s-a rezolvat la Timișoara. Iar cei care ne vor ajuta, vor fi exact cei care au făcut aceste lucruri în orașele lor, în România, sub conducerea primarilor de succes pe care i-ați văzut.

Eu, Andrei Năstase, în calitate de primar general, nu voi permite nimănui să mai încerce fel de fel de experimente cu orașul nostru și cu locuitorii acestuia.

În astfel de condiții, vă asigur că echipa care va candida pentru Primăria Chișinău și pentru Consiliul General este pregătită în detaliu pentru marea provocare care înseamna reconstrucția din temelii a Chișinăului.

Îmi asum în fața orașului acest proiect strategic de a construi un oraș modern și european. Și, vă mai promit solemn că ceea ce astăzi se întâmplă încă în Primăria Chișinău nu se va mai repeta niciodată, iar mafia care stăpânește întreaga structură administrativă a orașului va ajunge pe mâna procurorilor, așa cum, ca ministru al Afacerilor Interne, am trimis la Procuratură dosarele celor care ascultau oameni nevinovați, care protejau scheme de contrabandă și evaziune fiscală, care privatizaseră securitatea națională și - cel mai grav - nu aveau niciun respect pentru drepturile oamenilor! Gândiți-vă ce am realizat la MAI în doar 100 de zile - și câte voi putea face în patru ani de mandat la Primărie!Simplu, rapid și fără discuții inutile.

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan, bunul meu prieten, are o vorbă care a făcut deja istorie și care trebuie aplicată urgent, fără ezitare, în primăria Chișinău și în toate primăriile din Republica Moldova.

ÎN DEMOCRAȚIE, HOȚII STAU LA PUȘCĂRIE!

Oameni buni,

Totul, absolut totul, depinde de decizia noastră. Pentru că viața noastră nu este nimic altceva decât suma alegerilor pe care zilnic le facem. Vă îndemn să alegem corect, să alegem cu mintea și cu inima pentru noi și pentru familiile noastre. Vă îndemn să alegem cinstea, munca, adevărul, responsabilitatea și respectul. Iată valorile care trebuie să stea la baza oricărui mandat de primar din Republica Moldova. Vă îndemn să aveți curajul de a vă schimba viețile în bine, de a cere mai mult de la voi înșivă. Vă îndemn să fiți mult mai exigenți și să nu mai acceptați jumătăți de măsură sau să tolerați minciuna, mediocritatea, furtul din banul public, oportunismul politic și fățărnicia celor care vă vor cere din nou votul în schimbul unei promisiuni deșarte.

L-ați auzit mai devreme. Emil Boc, primarul de succes al municipiului Cluj-Napoca, spune foarte clar și îi dau dreptate. Nu un primar sau o primărie schimbă un oraș, ci doar oamenii orașului pot face schimbarea prin deciziile lor ferme și asumate, iar primarul, alături de o echipă de experți trebuie să ducă la îndeplinire deciziile oamenilor. Da, primarul și primăria trebuie să fie în slujba cetățeanului și nu cetățeanul trebuie să muncească pentru primar și pentru primărie.

La final, vă îndemn să decidem cu hotărâre că avem dreptul să trăim mult mai bine decât până acum. Vă îndemn să decidem că proiectul nostru de țară trebuie să fie integrarea europeană, iar locul orașelor noastre să fie în rândul orașelor cu un grad ridicat al calității vieții.

Nu faceți compromisuri, nu irosiți voturile și îndemnați pe toți cei cunoscuți vouă să-și asume prin vot destinul comunităților noastre. Doar așa, împreună, vom putea construi.

Celor din Chișinău, celor văduviți de votul din iunie anul trecut, le spun astăzi ceea ce am spus la începutul intervenției mele.

Dragii mei, sunt foarte rare momentele din istoria unui oraș în care toți oamenii buni, cinstiți și curajosi se așeaza în spatele dorinței legitime de a-și lua votul și orașul înapoi. Iată-ne aici, împreună, hotărâți, puternici și siguri că vom recupera ceea ce ne aparține de drept. CHIȘINĂUL.

Totul începe cu un vot, iar votul din 20 octombrie va însemna pentru noi începutul normalitatii, iar pentru toți ceilalți, tristul dar bine meritatul sfârșit. Pentru că după atâta rău…Dumnezeu ne va da și bine!

Mergeți acasă și spuneti tuturor că ACUM ESTE MOMENTUL! Reamintiți-le tuturor ca am reușit împreuna și că tot împreună…VOM CONSTRUI!

Vă iubesc și vă respect! Mulțumesc!