Viața la bloc. Proprietarii de locuințe, în vizorul de ANAF

Viața la bloc. Proprietarii de locuințe, în vizorul de ANAF Sursa foto: Arhiva EVZ

Proprietarii de locuințe, luați în vizor de ANAF. Toți proprietarii care închiriază au obligația să plătească impozit pe venit. Tot mai multe locuințe sunt închiriate la negru, iar multe persoane nu își declară veniturile la stat.

ANAF a luat în vizor proprietarii de locuințe

Toate contractele de închiriere trebuie declarate.Proprietarii sunt obligați să înregistreze contractele de închiriere la sediul ANAF, în termen de 30 de zile, de la data încheierii contractului sau apariției unei modificări contractuale, cum ar fi modificarea prețului de închiriere sau a duratei.

Apoi, impozitul pe veniturile din chirii trebuie plătit de proprietari până la data de 25 mai a anului următor. Declarația unică privind impozitul pe venit se depune fie la unul dintre ghișeele ANAF, fie prin poștă sau online, prin intermediul platformei Spațiu Virtual Privat.

ANAF, schimbări

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Veniturile din chirii sunt taxate cu 10%, după deducerea unei cote de cheltuieli de 20%, fără să fie nevoie de documente de justificare.Practic, la o chirie de 2.000 de lei brut, 400 de lei este o sumă neimpozabilă, iar procentul de 10% se va aplica pentru suma de 1.600 de lei. Adică proprietarul trebuie să plătească în jur de 160 de lei. Cei care realizează venituri mai mari de șase salarii minime brute, plătesc și contribuția la sănătate de 10%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulți proprietari nu plătesc impozit

Mulți proprietari nu plătesc impozit pentru închirierea locuințelor. Un nou studiu arată că jumătate închiriază fără contract. Sunt mulți și cei care după ce au încheiat un contract cu chiriașul prin agenția imobiliară nu îl mai înregistrează și la ANAF. Situația este și mai gravă în cazul celor care închiriază în regim hotelier.

Viața la bloc

bloc / Sursa foto: dreamstime.com

„Crește gradul de siguranță în relația cu un chiriaș, în special rău-platnic, versus un contract de închiriere dacă nu e declarant și chiriașul devine rău-platnic, tu nu ai nicio pârghie să îl poți executa pentru că tu în spate ai făcut o evaziune fiscală”, a declarat Christian Tudorache, agenție imobiliară.

Riscă amenzi mari

ANAF poate verifica dacă proprietarii au declarat că au locuințele închiriate prin asociațiile de proprietari sau pot urmări sursele veniturilor care le ajung în conturi. Cei care nu respectă legea riscă o amendă de 500 de lei, plus plata taxelor din urmă pentru banii nedeclarați, potrivit știrileprotv.