Piața imobiliară. Chirie sau rate la bancă. Opinia experților

Piața imobiliară. Chirie sau rate la bancă. Opinia experților Piața imobiliară. Sursa foto: Dreamstime.com

Piața imobiliară din România are același tip de comportament ca și cele din alte state. Nivelul tranzacțiilor s-a redus considerabil sub presiunea dobânzilor la creditele bancare. Teama de o majorare bruscă a ratelor, pe de-o parte, instabilitatea locurilor de muncă, pe fondul așteptării unei crize economice puternice îi face pe români să amâne achiziția unei locuințe.

Chirie sau rate la bancă? Piața imobiliară din România a cunoscut un regres destul de mare, după șocul provocat de creșterea dobânzilor în 2021 - 2022.

Ratele bancare ce s-au dublat sau chiar triplat, în unele cazuri, i-au făcut pe români să fie mai precauți. Interesul pentru achiziția de locuințe a scăzut mai ales că nici contextul nu pare foarte stabil.

Toată lumea se așteaptă la o criză economică care să ducă la pierderea locurilor de muncă. Și nimeni nu vrea să se înhame la un credit bancar pe 20 până la 35 de ani. Cei care au nevoie de o casă preferă să țină banii deoparte, pentru vremuri grele, și să stea cu chirie.

Dacă nu își pot permite chirie, pot căuta alta oferte mai ieftine. Însă piața imobiliară este în creștere pe acest segment.

Pe de altă parte, cu banii plătiți pe chirie, ar putea fi acoperite mai multe rate la bancă, pentru achiziția unui imobil Mai ales că și chiriile au început să crească din cauza cererii din ce în ce mai mari.

Piața imobiliară dă semne de revenire

Cum evoluează prețurile locuințelor în principalele orașeSursa foto: arhiva EVZ

Piața imobiliară din România

Interesul pentru proprietățile de închiriat a crescut în 2023, potrivit analizelor de piață. Iar acest lucru face ca numărul caselor de închiriat să fie mai mic.

Acest lucru duce la majorarea chiriilor. Apartamentele se vând, pe piața imobiliară, la prețuri ușor mai scăzute comparativ cu anul trecut, e drept că nu foarte mult.

Întrebarea momentului pe piața imobiliară este dacă mai merită să închiriezi? Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro, prezintă o analiză pe acest subiect. Sunt luate în considerare valoarea chiriilor medii la un apartament cu 2 camere. De asemenea, este analizată valoarea unei rate bancare la o dobândă de 5,9% pentru un credit de 30 de ani rambursat în 18 ani.

Analiza are în vedere o apreciere a valorii activului de 3,17%/ an, respectiv o majorare anuală a chiriei de 3% din valoarea proprietății.

„Românii pot profita de o fereastră de oportunitate ce rămâne, pentru moment, deschisă pe piața imobiliară, în favoarea achizițiilor. Segmentul închirierilor a fost supus, în ultima perioadă, unei presiuni puternice cu impact direct în buzunarul chiriașilor. Pe de altă parte, achizițiile sunt încă accesibile față de anul anterior, în timp ce prețurile arată perspective reale de creștere - influențate atât de noile măsuri fiscale, cât și de trendul descendent al ofertei. Dobânzile arată momentan o relativă stabilitate, cu perspective bune pentru anul 2024”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.

Achiziția este mai avantajoasă în București

Analiza Imobiliare arată ia în calcul un apartament închiriat în București un preț mediu de 500 euro/lună. Pe de altă parte se are în vedere ca aceeași locuință să fie cumpărată cu un credit pe o perioadă de 30 de ani, cu un avans de 15%.

Din calculele Imobiliare.ro Finance reiese că ar fi mai avantajoasă achiziția. Aceasta dacă intenționezi să locuiești cel puțin 1,9 ani în același apartament.

Conform datelor de pe piața imobiliară, durata medie de rambursare a unui împrumut este de 18 ani. Dacă după această perioadă proprietarul vinde locuința și rambursează anticipat creditul, din capitalul obținut conform mediei anuale de apreciere a valorii proprietății, costul net de achiziție pe care îl plătește cumpărătorul, poate fi estimat la 20.430 euro.

Cu alte cuvinte, aceasta este suma pe care o pierde în urma unei eventuale tranzacții.

Un chiriaș ar achita, în schimb, 140.237 euro, ținând cont inclusiv de rata medie anuală de creștere a prețurilor în același interval. Rezultă, astfel, un avantaj net de 119.807 euro în favoarea achiziției pe piața imobiliară din București.

Piața imobiliară

Experții explică ce este mai avantajos, închirierea sau achiziția de locuințe / Sursa: Arhiva EVZ

Piața imobiliară din Constanța și Iași

O situație similară cu cea din București poate fi observată și în Constanța sau Iași. Și aici ar fi mai avantajoasă achiziția decât plata chiriei. Diferența dintre rata pe care trebuie să o plătească un cumpărător și chiria aferentă aceleiași proprietăți este de 69 euro, respectiv de 65 euro/lună.

Un apartament din Constanța se vinde cu un preț mediu de 1.510 euro/mp util, în timp ce o chirie ajunge la 450 euro/lună, conform Imobiliare.ro. Costul net de achiziție poate fi estimat, după 18 ani, la 18.472 euro.

Aceasta în vreme ce costul de închiriere ajunge la 126.213 euro. Astfel se constată un avantaj net de achiziție versus chirie ce se apropie de 107.800 euro.

În Iași prețul mediu solicitat la vânzarea unei locuințe este de 1.330 euro/mp util, iar chiria pentru un apartament cu 2 camere ajunge la 400 euro/lună. După 18 ani, costul net de achiziție este de 16.270 euro, iar cel de închiriere este de 112.214 euro. Avantajul net al achiziției față de închiriere depășește 95.900 euro.

În Cluj economisești dacă stai cu chirie

Situația este diferită pe piața imobiliară din Cluj Napoca, oraș cu cele mai mari prețuri atât pentru cumpărători, cât și pentru chiriași. Perioada minimă de locuire pentru un apartament cu 2 camere după care achiziția devine mai avantajoasă este de 4,9 ani.

Pe plan local ajungi, totodată, să economisești bani stând cu chirie. Discutăm despre o diferență de aproape 80 euro/lună între rată și chirie.

După o perioadă de 18 ani, costul net de achiziție pentru un apartament cu 2 camere se ridică la 30.461 euro, iar cel de închiriere la 154.260 euro. Procentul anual pe care îl reprezintă chiria din prețul proprietății este cel mai mic în Cluj-Napoca, în rândul celor șase mari orașe analizate de Imobiliare.ro Finance.

Avantajul net de achiziție versus închiriere se apropie de 123.800 euro.

Piața imobiliară în Timișoara

În Timișoara este mai avantajos să cumperi apartamentul cu 2 camere decât să-l închiriezi. Aceasta dacă nu intenționezi să te muți mai devreme de 3,7 ani.

Rata lunară aferentă locuinței este ușor mai ridicată decât chiria solicitată de către proprietari.

Costul net de achiziție poate fi estimat la 17.861 euro. Pe de altă parte, pentru închirierea apartamentului pe o perioadă de 18 ani trebuie să plătești 101.015 euro.

Avantajul net de achiziție versus închiriere depășește ușor 83.000 euro.