Piața imobiliară. Ce se întâmplă cu chiriile, după explozia din septembrie

Piața imobiliară. Ce se întâmplă cu chiriile, după explozia din septembrieSursa Foto: Arhiva EVZ

Este cunoscut faptul că, odată cu începerea anului universitar, prețul chiriilor crește. Experții în imobiliare au precizat ca valul mare de închirieri a fost atins la finalul lunii septembrie. Ce se întâmplă în continuare.

Nu mai este un secret faptul că odată cu începerea anului universitar crește prețul chiriilor, iar orașul Cluj este un important centru universitar din România. Prin urmare, studenții care aleg să-și continue studiile la Universitatea Babes-Boliay vor rotunji veniturile agențiilor imobiliare și proprietarilor de imobile.

Chiriile au crescut cu 20% în Cluj

Căminele sunt neîncăpătoare pentru studenți, iar acest lucru face ca cererea pe piața chiriilor să crească. Acest aspect se reflectă din plin și în prețurile de închiriere. Cererea mare a generat o creștere de până la 20%, însă pe durata sezonului rece prețurile vor stagna. "Se simte o creștere de aproximativ 15-20%.

Prețurile vor stagna. Valul mare de închirieri a fost până la finalul lunii septembrie. Prețurile nu vor scădea, dar nici nu vor crește", spune Iustinian Berindei, agent imobiliar. Așadar, studenții care nu au prins un loc în cămine, forțați de împrejurări sunt nevoiți să-și caute o garsonieră sau poate chiar un apartament.

Cele mai scumpe chirii sunt în zona centrală a Clujului și în cartierul Zorilor. În zonele amintite viitorii chiriași vor scoate din buzunare până la 400 de euro pentru o garsonieră. 650 de euro pentru apartament cu două camere sau 800 de euro pentru cele cu trei camere.

Obligație pentru toți românii de la bloc. S-a tot amânat, dar acum vin amenzi

Blocuri / Sursa: Pixabay

În Constanța prețul chiriilor a crescut cu 23%

Și în București a crescut prețul chiriilor, în special pentru garsoniere. Agențiile imobiliare au raportat o creștere de 10% față de începutul lunii ianuarie. Pentru un apartament de două camere se percepe o taxă lunară de aproximativ 480 de euro.

Datele furnizate de portalul Imobiliare.ro indică faptul că majoritatea apartamentelor disponibile pe piața închirierilor din Capitală sunt cele din segmentul locuințelor cu 2 camere. Numărul unităților disponibile este de aproximativ 13.500 de locații, puțin peste 50% din totalul apartamentelor date spre închiriere.

Pe de altă parte, Constanța a înregistrat cele mai mari majorări, unde proprietarii au majorat prețurile cu până la 23% la apartamentele cu 2 respectiv 3 camere.