Piața imobiliară, în cădere liberă. Dobânzile la credite trag prețul apartamentelor în jos

Piața imobiliară, în cădere liberă. Dobânzile la credite trag prețul apartamentelor în jos Sursa foto: Dreamstime

Piața imobiliară este în cădere liberă din cauza dobânzilor foarte ridicate la creditele ipotecare. Se întâmplă în Germania, dar situația este similară și în România, unde tranzacțiile cu case și apartamente s-au redus considerabil.

Piața imobiliară este în cădere în Germania. Prețurile de vânzare a apartamentelor și a caselor sunt influențate de valoarea dobânzilor bancare, foarte ridicată. Din cauza dobânzilor și a înăspririi condițiilor puse de bănci, accesul la credite a devenit tot mai greu. Iar cumpărătorii nu mai sunt interesați să achiziționeze imobile.

Prețurile la apartamente, pe piața imobiliară din Germania, au scăzut cu o medie de 1,5% între iulie și septembrie, raportat la trimestrul anterior. Comparativ cu același trimestru al anului precedent, scăderea a fost de 10,5%.

O analiză realizată de Institutul Kiel pentru Economia Mondială (IfW) prezintă situația în culori nu tocmai roz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Piața imobiliară, în cădere liberă

Această cădere a prețurilor afectează atât apartamentele, cât și casele de locuit. În medie o casă a costat cu 3,2% mai puțin decât în trimestrul anterior și cu 12,1% mai puțin decât în urmă cu un an.

Cea mai mare cădere pe piața imobiliară este înregistrată în orașele mari. Prețul pentru apartamentele din Düsseldorf, capitala landului Renania de Nord-Westfalia, a scăzut cu peste 17%. Iar în Stuttgart cu peste 15%.

Potrivit studiului, declinul prețurilor în Frankfurt, Hamburg și München a fost, de asemenea, de peste 10 la sută.

Cauzele scăderii prețurilor la imobiliare

Principala cauză inversării trendurilor pe piața imobiliară germană, după câțiva ani de boom, este creșterea ratelor dobânzilor. Ipotecile au devenit mult mai scumpe, iar cei interesați au rețineri.

La aceasta se adaugă un nivel ridicat al inflației care duce la o reducere a puterii de cumpărare. Oameni care înainte erau dispuși să investească în locuințe nu o mai fac. Ei nu-și mai permit să cumpere proprietăți. Iar experții avertizează că căderea prețurilor de pe piața imobiliară va continua.

„Criza pe piața imobiliară germană continuă. (...) Majorările ratei de dobândă ale BCE au declanșat o clară inversare a tendinței pe piața locuințelor germane, iar minimul nu se vede încă)”, a declarat președintele IfW, Moritz Schularick, conform publicației Local.

Piața imobiliară cade

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat rata de dobândă-cheie la 4,5 la sută pentru a combate inflația ridicată. Astfel că tranzacțiile au scăzut cu aproximativ o treime față de anul precedent. Reducerea prețurilor nu a dus și la o creștere a volumului de vânzări.

În raport cu media din perioada 2019-2021, datele arată că nivelul vânzărilor a scăzut cu 50%.

„Aceasta este o veste proastă, mai ales în ceea ce privește construcția de locuințe noi - pentru economie, dar și pentru Germania ca locație de afaceri, care are nevoie urgentă de spații de locuit noi în orașe pentru a fi atractivă pentru forța de muncă calificată local mobilă”, a mai spus Moritz Schularick.

Imobiliare piata imobiliara

Evoluția pieții imobiliare este îngrijorătoare pentru experți Sursa foto: Photo 82803664 © Sasinparaksa | Dreamstime.com

Ce se întâmplă în România

Situația de pe piața imobiliară din Germania este oarecum asemănătoare cu cea din România. Nivelul vânzărilor de locuințe, case ori apartamente s-a redus foarte mult. Iar acest lucru se datorează tot situației incerte cu privire la creditare.

BNR menține dobânda cheie la un nivel ridicat pentru a reduce inflația. Iar acest lucru îi ține departe pe români de creditele bancare și influențează negativ piața imobiliară. Nimeni nu dorește să plătească rate mai mari, mai ales după ultimele experiențe. Creșterea dobânzilor din perioada 2021 - 2022 a dat peste cap planurile multor cumpărători.

Aceștia s-au trezit, peste noapte, cu rate duble pentru creditele bancare. Iar mulți au ajuns într-o situație foarte delicată.

Românii nu-și mai permit să se împrumute

Economistul Radu Georgescu spune că din ce în ce mai puțini români își pot permite să obțină credite ipotecare. Cauzele sunt aceleași ca și în alte state. Scăderea puterii de cumpărare și nesiguranța locurilor de muncă determină românii să fie mai precauți.

Iar piața imobiliară din România dă semne că va intra curând îm blocaj.

Mulți analiști economici, din cadrul CFA România anticipează o scădere a prețurilor la proprietăi. Un procent de 53% dintre participanții la o analiză pe acest subiect au apreciat o scădere a prețurilor. Alți 42% dintre participanți anticipează o stabilitate în urmatoarele 12 luni.