Evenimentul ZileiInternationalAmericanii, față în față cu talibanii pentru prima dată de la retragerea din Afganistan. În ce țară va avea loc întâlnirea de grad zero

Americanii, față în față cu talibanii pentru prima dată de la retragerea din Afganistan. În ce țară va avea loc întâlnirea de grad zero

Americanii, față în față cu talibanii pentru prima dată de la retragerea din Afganistan. În ce țară va avea loc întâlnirea de grad zero
Reprezentanții Statelor Unite ale Americii (SUA) se vor întâlni cu oficiali ai talibanilor, pentru a discuta mai multe chestiuni rămase nerezolvate după retragere.

Oficialii din SUA se vor întâlnii cu reprezentanții talibanilor, pentru prima dată după ce americanii s-au retras din Afganistan. O delegaţie americană va purta discuţii cu reprezentanţi ai talibanilor cu începere de sâmbătă pentru prima dată de la retragerea din Afganistan, a anunţat vineri Departamentul de Stat.

Întâlnire tensionată între americani și talibani

Echipa americană se va întâlni cu înalţi responsabili talibani sâmbătă şi duminică la Doha, în Qatar, a indicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Statele Unite au păstrat contactul cu noii conducători ai Afganistanului după ce ei au cucerit capitala, Kabul, în august, dar aceasta va fi prima întâlnire care va avea loc fizic, conform Agerpres.

„Vom face presiuni pentru ca talibanii să respecte drepturile tuturor afganilor, inclusiv femeilor şi fetelor, şi să formeze un guvern incluziv beneficiind de un sprijin larg. Într-un moment în care Afganistanul se confruntă cu posibilitatea unei recesiuni economice severe şi a unei crize umanitare, vom face presiuni pentru ca talibanii să acorde liber acces agenţiilor umanitare în zonele în dificultate”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Care sunt prioritățile oficialilor de la Washington în cadrul discuțiilor

Întâlnirea de la Doha nu înseamnă în niciun caz că Statele Unite recunosc regimul taliban din Afganistan, a insistat Departamentul de Stat. „Vom continua să spunem clar că orice legitimitate trebuie meritată prin acţiunile talibanilor”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Reprezentanţii americani vor insista şi asupra priorităţii preşedintelui Joe Biden de a obţine plecarea din Afganistan a cetăţenilor americani şi afgani care au ajutat armata SUA în cei 20 de ani de conflict.

Oficialii de la Washington au precizat că talibanii au cooperat până în prezent pentru a facilita plecarea cetăţenilor americani. Aproximativ 100 se află în continuare în Afganistan, majoritatea americani cu legături strânse cu Afganistanul şi care încă nu s-au decis să părăsească ţara, potrivit oficialilor americani. Purtătorul de cuvânt nu a vorbit despre componenţa celor două delegaţii trimise la Doha.


Accesează: