Evenimentul Zilei > International > Urmează vremuri și mai cumplite în Afganistan, țară paralizată de talibani. Un dușman nemilos se vede la orizont
Urmează vremuri și mai cumplite în Afganistan, țară paralizată de talibani. Un dușman nemilos se vede la orizont

Urmează vremuri și mai cumplite în Afganistan, țară paralizată de talibani. Un dușman nemilos se vede la orizont

Problemele se vor amplifica în Afganistan, țară care este blocată din toate punctele de vedere de talibani. Perspectivele sunt extrem de sumbre.

Sunt probleme uriașe în Afganistan, iar riscul de foamete nu poate să fie evitat, odată cu apropierea iernii. Totul este blocat din cauza talibanilor, care au revenit la putere la putere. Avertismentul a fost lansat de şefa Fondului ONU pentru populaţie (UNFPA), Natalia Kanem.

Avertisment serios în privința foametei care se prefigurează în Afganistan

„Cel puţin o treime din populaţie riscă o foamete iminentă în această ţară”, a avertizat Kanem, care și-a exprimat îngrijorarea în special cu privire la violenţele la care sunt supuse femeile şi fetele, inclusiv femeile strămutate. Ea a spus că vremea aspră de iarnă, care îngreunează transportul, şi pandemia vor amplifica o situaţie deja dificilă.

„Există multe îngrijorări cu privire la modul în care vom putea îngriji şi hrăni oamenii”, a avertizat medicul panamez, la sediul UNFPA din New York, conform Agerpres.

În acest context, primele victime vor fi femeile. „Nu putem sublinia îndeajuns că femeile şi fetele au drepturi care trebuie respectate chiar şi în această perioadă de tranziţie”, a avertizat ea, menţionând că Afganistanul are deja „una dintre cele mai ridicate rate de deces la naştere şi în timpul sarcinii” din lume.

„De ani de zile, femeile din Afganistan au spus clar că îşi doresc educaţie şi asistenţă medicală şi că sunt, de asemenea, pregătite, doritoare şi capabile să elaboreze programe pentru a-şi putea conduce comunităţile”, a mai spus Natalia Kanem.

45 de milioane de dolari pentru sistemul de sănătate

În ciuda promisiunilor talibanilor de a fi mai deschişi şi mai puţin violenţi decât în timpul primului lor regim (1996-2001), semnele nu sunt foarte încurajatoare pentru femei. Pe de o parte, aceştia sunt mai puţin stricţi, par să deranjeze mai puţin femeile pe străzi şi le permit să studieze. Pe de altă parte, desfiinţează Ministerul pentru Femei, înlocuiesc femeile cu bărbaţi în unele administraţii şi restabilesc neutralitatea de gen în universităţi.

Natalia Kanem reaminteşte că, în Afganistan, devastat de decenii de conflict, femeile sunt singurele care întreţin familia, mai ales în zonele cele mai afectate de violenţă. De aceea, „sperăm cu adevărat să fim capabili să furnizăm bunuri şi produse de bază” oamenilor din comunităţile mici şi „să menţinem un sistem de sănătate funcţional”.

Oficialul ONU recunoaşte că este dificil să atingă acest obiectiv „deoarece aeroportul este închis” şi „unii profesionişti au părăsit ţara.”

Dacă sistemul de sănătate se prăbuşeşte, va fi un dezastru total, a mai avertizat Kanem. ONU a deblocat miercuri un ajutor de urgenţă în valoare de 45 de milioane de dolari pentru sistemul de sănătate din Afganistan.