Evenimentul Zilei > International > America, pregătită pentru proteste de amploare. Verdictul în cazul lui George Floyd va provoca mari tensiuni
America, pregătită pentru proteste de amploare. Verdictul în cazul lui George Floyd va provoca mari tensiuni

America, pregătită pentru proteste de amploare. Verdictul în cazul lui George Floyd va provoca mari tensiuni

În Statele Unite ale Americii este așteptat cu nerăbdare verdictul dat în cazul polițistului care l-a omorât pe George Floyd, după o intervenție în forță.

Mare tensiune în Statele Unite ale Americii (SUA), înainte ca juriul să anunțe un verdict în procesul lui Derek Chauvin, fostul poliţist din Minneapolis care a fost acuzat că l-a ucis anul trecut pe George Floyd. După audieri ce s-au întins pe parcursul a trei săptămâni, jurații s-au retras ca să delibereze și să ofere un verdict.

Se anunță proteste masive în America

Procurorii l-au acuzat pe Derek Chauvin că l-a omorât pe George Floyd, în timp ce avocații apărării au încercat să convingă că polițistul a urmat procedurile în momentul intervenției. Curtea de Justiție unde are loc răsunătorul proces a devenit o adevărată fortăreață. Locul este protejat cu sârmă ghimpată, bariere înalte și membrii ai Gărzi Naționale a SUA. Autoritățile din America sunt pregătite, pentru că se așteaptă la proteste masive indiferent de verdict.

Cum a pledat avocatul lui Derek Chauvin, polițistul care l-a omorât pe George Floyd

Luni, acuzarea şi apărarea au susţinut pledoariile finale. Eric Nelson este cel care îi reprezintă interesele fostului polițist. El a spus că Derek Chauvin „a făcut ceea ce orice poliţist raţional ar fi făcut în situaţia dinamică şi fluidă care implica un bărbat de talie mare, care se confrunta cu trei ofiţeri.”

De asemenea, avocatul a reliefat și aspectul legat de starea de spirit a lui George Floyd, care consumase droguri. Mai ales că organismul uman reacţionează la opioide mai ales în cazul unei persoane care a fost diagnosticată cu hipertensiune. Avocatul a mai spus că polițistul era conștient că scena este înregistrată de mai multe persoane. Așa că, în acest context, era puţin probabil să fi încălcat regulile de folosire a forţei.

Ce a transmis procurorul cazului

De partea cealaltă, procurorul Steve Schleicher le-a spus juraților să creadă ceea ce văd. Și a subliniat faptul că Derek Chauvin a stat timp de 9 minute cu genunchiul pe pieptul victimei care avea să-și piardă viața. În cadrul procesului au fost depuse 45 de mărturii, făcute de medici, polițiști sau martori oculari.