Război nuclear între SUA şi China! E crunt, dar există rapoarte care o arată clar

Război nuclear între SUA şi China! E crunt, dar există rapoarte care o arată clar Arme nucleare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un războiul nuclear între SUA şi China poate izbucni în orice moment, conform concluziilor disponibile în rapoartele întocmite de principalele grupuri de reflecție Shanghai Institutes for International Studies (SIIS) și Carnegie Endowment for International Peace (CEIP).

Război nuclear între SUA şi China! E crunt, dar există rapoarte care o arată clar. Experţii citaţi avertizează că la un conflict devastator pentru planetă se poate ajunge din cauza securităţii cibernetice. Practic, atacatorii cibernetici ar putea fi cei care să declanșeze războiul nuclear dintre SUA și China prin declanșarea „alarmei de stat”, pe fondul temerilor că disuasiunea lor nucleară ar fi fost pe punctul de a fi compromisă.

Noile rapoarte avertizează că ambele superputeri ar putea fi presate să-și lanseze armele nucleare imediat dacă sunt convinse că sunt piratate. Atacurile cibernetice pot „expune statul atacat la presiuni semnificative de escaladare”.

Cercetătorii au emis avertismentele după ce au vorbit cu experți militari și tehnici din ambele țări. În raport, președintele SIIS, Chen Dongxiao, a declarat: „Atacurile cibernetice asupra sistemelor de comandă, control și comunicații nucleare (NC3) au devenit o posibilă sursă de escaladare a conflictelor între puterile nucleare.

„Din cauza naturii unice a armelor nucleare, orice incidente cibernetice referitoare la armele nucleare ar provoca alarma de stat, anxietate, confuzie și ar eroda încrederea statului în fiabilitatea și integritatea factorului de descurajare nucleară. Atacurile cibernetice împotriva unui sistem de comandă și control nuclear ar expune statul atacat la presiuni semnificative pentru escaladarea conflictului și chiar utilizarea armelor nucleare înainte de situaţia în care capacitățile sale nucleare să fie compromise.”

Război nuclear între SUA şi China!

Thomas Carothers, președintele interimar al CEIP, a declarat că hackerii care încearcă să obțină informații cu privire la un potențial atac nuclear ar putea declanșa din greșeală războiul nuclear, deoarece șefii militari ar „presupune ce este mai rău”. El a spus: „Experții militari și de securitate națională avertizează din ce în ce mai mult că cea mai probabilă cauză a războiului major - convențional sau nuclear - între Statele Unite și China este un conflict minor care escaladează brusc, chiar în ciuda dorințelor și eforturilor uneia sau ambelor țări de a evita un astfel de dezastru în spirală.

Operațiunile cibernetice, fie dinspre China împotriva Statelor Unite, fie invers, sunt predispuse în special la provocarea unei escaladări. Aceste intenții ar putea fi în primul rând defensive. Fără să știe ce caută un intrus, cei care detectează amprentele digitale ale unei intruziuni ar putea presupune ce-i mai rău. Astfel, presiunea ar putea crește rapid pentru a lovi mai întâi, înainte ca cealaltă parte să facă acest lucru mai dificil sau chiar imposibil.”

Concluziiile rapoartelor? „Amenințările cibernetice asupra sistemelor de comandă, control și comunicații nucleare (NC3) atrag îngrijorări tot mai mari. Experți proeminenți din Occident au publicat rapoarte și articole care analizează întreaga gamă de riscuri. Ei concluzionează că operațiunile cibernetice ar putea amenința - în mod intenționat sau neintenționat - funcțiile sistemelor nucleare și astfel ar dezlănțui dinamici strategice extrem de nefavorabile.”

Recunoscând interesul comun pentru diminuarea perspectivele accidentelor, conflictelor accidentale și escaladării, Carnegie Endowment for International Peace a convocat experți din Statele Unite și China pentru a discuta provocări cibernucleare generice. S-a urmărit, de asemenea, analizarea scenariilor pertinente ale amenințărilor cibernetice la NC3 și recomandarea posibilelor măsuri pe care ambele țări le-ar putea lua unilateral sau colaborativ pentru a le ameliora.

„Pe baza surselor publice de informații, am dezvoltat o bază comună de cunoștințe neclasificate pertinente atât în ​​engleză, cât și în chineză, care ar putea servi drept platformă pentru angajamente mai discrete între autoritățile respective din ambele țări”, se arată în rapoartele citate de conform dailystar.co.uk.