Evenimentul Zilei > Social > Amenzi rutiere în 2021. Amenda poate fi evitată în anumite cazuri. Legea este clară
Amenzi rutiere în 2021. Amenda poate fi evitată în anumite cazuri. Legea este clară

Amenzi rutiere în 2021. Amenda poate fi evitată în anumite cazuri. Legea este clară

Amenzi rutiere în 2021, un subiect-cheie pentru şoferii din România, care din materialul ce urmează vor afla inclusiv cum poate fi evitată amenda în anumite cazuri, aşa cum prevede legea.

Şoferii trebuie să ştie că aumite amenzi rutiere pot fi evitate. Pentru asta, trebuie să afle cum trebuie să arate un proces-verbal de sancționare.

De asemenea, e important să ştie şi cum poate fi contestată amenda. Care sunt termenele de prescriere pentru anumite amenzi rutiere în 2021?

Dacă șoferii amendați vor înţelege elementelele care au legătură cu amenda, vor şti şi căile legale pentru anularea ei. Şi dacă ea poate fi anulată, desigur. Asta înseamnă economie de timp şi bani.

Amenzi rutiere în 2021. Ce trebuie să ştie şoferii

Totodată, un şofer informat poate scăpa de plata unei amenzi rutiere. În cel mai rău caz, el va şti în cât timp poate plăti amenda la valoare redusă.

Şoferii nu vor mai primi amenzi rutiere pentru neprezentarea dovezii asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) în format fizic. În 2021, șoferii pot dovedi existența unei asigurări RCA și prin prezentarea contractului sau poliței de asigurare în format electronic.

O pot face fie pe telefon sau tabletă, fie prin verificarea în baza de date gestionată de autorități. De asemenea, ei scapă de amenzi rutiere când folosesc telefoanele mobile în timpul deplasării pe drumurile publice. Scapă doar dacă utilizează funcția hands free (mâini libere).

Cât e un punct-amendă în 2021?

Valoarea unui punct-amendă este şi în 2021 de 145 de lei. Totuşi, cea mai mică amendă este de două puncte-amendă, adică 290 de lei.

Categorii de amenzi rutiere:

clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);

clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);

clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);

clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);

clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă).

Ce spune legea despre procesul-verbal

Pentru a fi valabil, un proces-verbal de contravenție trebuie întocmit în conformitate cu prevederile legale. În caz contrat, șoferii amendați pot anula procesul-verbal în contencios administrativ.

Ce spune legea despre lipsa elementelor ce poate ajuta un şofer amendat să obțină anularea procesului-verbal de contravenție? Numele și prenumele agentului constatator.

Numele și prenumele contravenientului, dar şi codul numeric personal (pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod).

În cazul persoanei juridice, denumirea și sediul acesteia. Fapta săvârșită și data comiterii acestei, dar şi semnătura agentului constatator. Dacă toate acestea nu sunt prezente pe procesul-verbal, şoferul poate anula amenda.

Încă din 2018, lipsa din procesul-verbal de contravenție a CNP al persoanei sancționate atrage nulitatea procesului-verbal. Tot din 2018 există şi posibilitatea anulării procesului-verbal de contravenție, dacă fapta nu e descrisă suficient.

Fără marja de eroare a aparatelor-radar

Există şi unele veşti proaste pentru șofer. Ei nu mai pot contesta sancțiunile rutiere folosind marja de eroare a aparatelor-radar. Revenind la contestara unui proces-verbal, şoferii trebuie să ţină cont de următoarele detalii.

Procesul-verbal trebuie să menționeze termenul și instanța la care se depune plângerea contravențională. În prim-pla este judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția,

În privința termenului de depunere, legea prevede 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal. Cine este nemulțumit de hotărârea judecătoriei, poate face apel la tribunal.

„Plângerea contravențională suspendă executarea amenzilor de la data înregistrării acesteia la instanță și până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Și acest lucru se aplică inclusiv cu privire la situațiile de suspendare a permisului”, se arată pe avocatnet.ro

Cum poţi scăpa de anumite amenzi rutiere?

Persoanele amendate sau care au comis o contravenție să scape de plata sancțiunii fără să facă nimic? Da! Cel puţin în teorie se poate ajunge aici prin operarea prescripției.

Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale poate fi prescrisă în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei.

Şoferul scapă de amendă şi dacă procesul-verbal nu i-a fost comunicat în cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii.

„Unde poate fi plătită amenda? Plata poate să se facă în trei moduri. Online, în conturi dedicate. Prin instituții de credit autorizate cu care există încheiate convenții.

La unitățile Trezoreriei Statului, pentru amenzile ale căror plăți se cuvin bugetului de stat, sau, dacă e vorba de amenzi ale căror plăți se cuvin bugetelor locale. La casieriile autorităților administrației publice locale ori ale altor instituții publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale.

Teoretic, în prezent ar fi trebuit să fie operaționale două conturi unice în care să fie posibilă plata amenzilor de circulație. Totuși, nici la acest moment nu sunt valabile aceste opțiuni, astfel că șoferii mai trebuie să aștepte pentru a putea folosi, efectiv, această opțiune.

Din 2018, șoferii au 15 zile la dispoziție în care pot plăti jumătate din cuantumul amenzii primite, însă nu pot să plătească amenda direct polițistului care le-a aplicat sancțiunea”, mai arată avocatnet.ro.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: