Evenimentul Zilei > International > AMENINȚARE meteo TERIBILĂ. Sunt vizați MILIOANE de OAMENI
AMENINȚARE meteo TERIBILĂ. Sunt vizați MILIOANE de OAMENI

AMENINȚARE meteo TERIBILĂ. Sunt vizați MILIOANE de OAMENI

Super taifunul Mangkhut a ajuns în noaptea de vineri spre sâmbătă pe uscat în nordul Filipinelor. Furtuna este însoţită de rafale de 330 km/h şi ploi torenţiale care ameninţă mai multe milioane de oameni, potrivit serviciului meteorologic PAGASA.

Deși intensitatea furtunii a scăzut spre dimineaţă la aproximativ 185 km/h, autorităţile au ridicat nivelul de alertă, temându-se de distrugeri majore. Furtuna a provocat deja întreruperi de electricitate, a smuls copaci, acoperişuri şi stâlpi de iluminat. Semnalele de comunicare au fost, de asemenea, întrerupte în unele domenii, astfel încât rapoartele despre stricăciuni vor apărea mai târziu.

Zeci de zboruri interne şi internaţionale au fost anulate, în timp ce 4.688 de persoane au fost blocate în diverse porturi după ce călătoria pe mare a fost interzisă.

Autorităţile au sfătuit milioanele de locuitori care s-ar putea afla în calea taifunului să rămână în locuinţe, dar mii dintre ei şi-au părăsit casele în zonele de coastă de nord, ştiind ce riscă în condiţiile în care ţara este afectată în mod regulat de dezastre naturale, relatează Agerpres.

Aproximativ 5,2 milioane de persoane ar urma să fie afectate de Mangkhut, cel mai violent taifun care loveşte Filipinele de la începutul acestui an. Crucea Roşie filipineză a declarat că numărul celor afectaţi s-ar putea ridica la 10 milioane.