Evenimentul Zilei > Actualitate > Ambasadorul Franței la București condamnă teroarea islamistă. „Nu vom ceda”
Ambasadorul Franței la București condamnă teroarea islamistă. „Nu vom ceda”

Ambasadorul Franței la București condamnă teroarea islamistă. „Nu vom ceda”

Ambasadoarul Franței la București, Laurence Auer, a spus că țara sa nu va ceda în faţa „niciunui spirit al terorii” după ce, în ultimele două săptămâni, hexagonul a fost supus la două atacuri teroriste islamiste, „o dezlănţuire de o violenţă de nedescris”.

„Franţa a cunoscut, în ultimele două săptămâni, două atacuri teroriste islamiste, o dezlănţuire de o violenţă de nedescris. Mai întâi, a fost ucis un profesor, Samuel Paty, în timp ce îşi făcea meseria, predând elevilor. Ieri, din nou, într-o biserică din Nisa, un atac cu o armă albă a unui terorist a făcut trei victime nevinovate. După cum a spus şi preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, prin aceste atentate lașe a fost atacată Franţa, întreaga naţiune”, a precizat Laurence Auer, citată de Agerpres.

Ea a subliniat importanţa libertăţii de exprimare şi a respectului pentru viaţă.

„Primim solidaritatea ţărilor partenere şi a prietenilor cu recunoştinţă. Ne simţim uniţi pentru a spune că nu vom ceda în faţa niciunui spirit al terorii. Determinarea noastră este deplină pentru a aminti valorile noastre privind libertatea de exprimare şi respectul pentru viaţă”, a precizat Laurence Auer.

Un bărbat tunisian, care striga ‘Allahu Akbar’, a decapitat joi o femeie în vârstă de 60 de ani într-o biserică din oraşul Nisa, din sud-estul Franţei. O a doua victimă, paracliserul în vârstă de 55 de ani al bisericii, a suferit, la rândul său, o tăietură adâncă la nivelul gâtului. Cea de-a treia victimă, o femeie în vârstă de 44 de ani, a murit în urma multiplelor răni provocate de cuţitul agresorului într-un restaurant din apropiere, unde se refugiase la scurt timp după ce a fugit din biserică printr-o uşă laterală.

Profesorul Samuel Paty a fost decapitat în 16 octombrie de un tânăr islamist cecen pentru că prezentase caricaturi cu profetul Mahomed într-o lecţie despre libertatea de exprimare, scrie g4media.ro.

Președintele Franței Emmanuel Macron, care s-a deplasat la locul atentatului, a denunțat „un atac terorist islamist”.

„Țara noastră a fost lovită de un atac terorist islamist. În această dimineață, trei dintre compatrioții noștri au căzut la Nisa, în această bazilică Notre-Dame”, a declarat președintele Republicii, înainte de a continua: „În mod clar, Franța este cea atacată”.

În treacăt, președintele Republicii a profitat de ocazie pentru a anunța trecerea a 3.000 la 7.000 de soldați pentru operațiunea Sentinel, pentru a proteja lăcașele de cult și școlile, scrie AFP.