Decizie bizară a şefilor Episcopiei Ortodoxe orădene: Catedrala din Centrul Civic va avea încălzire în treptele exterioare ale clădirii, ca să nu alunece credincioşii, scrie cotidianul Bihoreanul. Săptămâna aceasta muncitorii care lucrează la finisajele edificiului au montat sistemul de încălzire în pardoseală pe cele 16 trepte, însumând cam 200 de metri pătraţi de instalaţie. Peste el urmează să tragă plăci de granit maro.

Bihoreanul scrie că unii credincioşi comentează că în locul granitului alunecos se putea alege un alt material pentru pavajul scărilor exterioare şi bezi antiderapante, soluţii mai puțin costisitoare. Reprezentanţii Bisericii au ales această soluţie extravangantă, dar nu s-au gândit să instaleze şi o rampă pentru persoanele cu handicap, în condiţiile în care este obligatorie prin lege.

Cu o înălţime de 65 de metri de la fundaţie până în vârful crucii, şi o amprentă la sol de 1.422 metri pătraţi, Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" se doreşte a fi cel mai mare lăcaş de cult din Bihor. Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost pusă în iunie 1990. Lucrările au luat avânt abia după anii 2000, sub îndrumarea episcopului Sofronie Drincec, care doreşte să îşi lege numele de o ctitorie bihoreană. Sumele pentru ridicarea construcției nu au fost făcute niciodată publice în deplinătatea lor, banii provenind atât din alocări de la bugetul local și de stat, cât și din donațiile credincioșilor.

Sursa foto: Bihoreanul