Alimentele pe care le consumăm zilnic, risc crescut pentru sănătate. Conțin cel puțin zece substanțe cu potențial cancerigen
- Iulia Moraru
- 2 aprilie 2023, 10:14
Deși avem impresia că ceea ce consumăm zilnic ne face bine, s-a descoperit că mai multe alimente pe care le consumăm zilnic conțin cel puțin zece nitrozamine, compuşi care se pot forma în timpul preparării şi procesării acestor produse.
Prin urmare, studiul publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a arătat că nitrozaminele, prezente în mai multe alimente pe care le consumăm zilnic, cresc riscul apariției cancerului și pot afecta, de asemenea, ADN-ul.
„Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă ale populaţiei UE, nivelul de expunere la nitrozaminele din alimente constituie o problemă de sănătate”, a declarat Dieter Schrenk, preşedintele Grupului ştiinţific pentru contaminanţi din lanţul alimentar, citat de EFSA într-un comunicat.
Raportul a fost realizat având la bază studiile pe animale, iar concluziile sunt mai mult decât îngrijorătoare pentru oameni. „Pe baza studiilor pe animale, am considerat că incidenţa tumorilor hepatice la rozătoare reprezintă cel mai critic efect asupra sănătăţii”, a adăugat cercetătorul.
Alimentele care cresc riscul apariției cancerului
Așadar, specialiștii recomandă să acordăm o atenție deosebită în special produselor din carne și mezeluri, dar nu este de neglijat nici peștele procesat, nici cacaua, berea sau alte băuturi alcoolice.
Cel mai important grup de alimente care contribuie la expunerea la nitrozamine este reprezentat de carne şi produse din carne, arată studiul. Pe lângă acestea, substanțele cancerigene pot fi găsite și în legume procesate, cereale, lapte şi produse lactate sau alimente fermentate, marinate sau condimentate.
Numai că, cercetătorii nu au reușit să stabilească exact prezența nitrozaminelor în cazul unor categorii specifice de alimente pe care le consumăm, potrivit Adevărul.
Alimentele care pot provoca cancer
OMS a mai subliniat că multe tipuri de cancer pot fi cauzate de alimentația pe care oamenii o au. Potrivit specialiștilor, dacă consumi în exces carne roșie, mai ales conservată, riști să te îmbolnăvești de cancer colorectal. Medicii au recomandat carnea slabă precum puiul sau curcanul.
Cârnații, conservele sau carnea conservată se încadrează în aceeași categorie. Aceste produse conțin substanțe nocive precum îndulcitorii, conservanții și coloranții artificiali. Un alt pericol pentru sănătate sunt zaharurile rafinate. Consumul acestot produse este asociat cu creșterea celulelor tumorale.