Alimentele ce pot fi consumate și după ce expiră

Alimentele ce pot fi consumate și după ce expiră Care sunt alimentele ce pot fi consumate și după ce expiră? sursa foto PIRG

Puțini oameni știu că anumite alimente pot fi consumate chiar și după ce expiră. Specialiștii subliniază importanța combaterii risipei alimentare. Aceștia explică de ce unele produse rămân sigure pentru consum, chiar și după termenul de valabilitate.

Datele de expirare se referă la siguranța alimentelor, în timp ce termenul de valabilitate indică nivelul de calitate al acestora. De fapt, multe alimente din bucătărie pot fi consumate fără probleme, chiar și după ce au expirat. Recent, în Marea Britanie, mari lanțuri de retail au decis să elimine datele de valabilitate de pe lapte. Aceasta face parte dintr-o campanie menită să reducă risipa alimentară. Potrivit unui studiu, în Regatul Unit, aproape 500 de milioane de sticle de lapte sunt aruncate anual.

Cinci alimente care pot fi consumate și după ce expiră

Dar laptele nu este singurul aliment care poate fi consumat în siguranță după data limită. Iaurtul, ouăle și pâinea sunt doar câteva exemple care pot fi consumate fără probleme, chiar și după ce expiră.

Agenția pentru Standardele Alimentare din Marea Britanie îi sfătuiește pe consumatori să folosească „indicii senzoriale” pentru a determina siguranța alimentelor. Aceste indicii includ observarea mirosului sau a eventualelor semne de mucegai.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iaurtul, de exemplu, poate fi consumat după data limită, dacă a fost păstrat în frigider. Multe lanțuri de supermarketuri au eliminat etichetele cu data limită de consum pentru iaurturi, deoarece milioane de recipiente sunt aruncate anual, deși sunt în continuare sigure.

„Aciditatea iaurtului acționează ca o apărare naturală. Îi încurajăm pe cumpărători să își folosească judecata cu privire la calitatea iaurtului lor dacă acesta a depășit data limită de consum”, a afirmat un cercetător.

Ciocolata este un alt aliment care nu are o dată limită de consum strictă. Aceasta poate rămâne bună mult timp, datorită conținutului scăzut de apă. Chiar dacă apar pete albe pe ciocolată, aceasta rămâne consumabilă.

Pâinea poate fi păstrată mai mult timp dacă este depozitată corect. De exemplu, păstrarea pâinii în frigider poate extinde durata de valabilitate cu până la două săptămâni. De asemenea, pâinea poate fi congelată, rămânând consumabilă chiar și câteva luni după data de expirare.

Ouăle sunt un alt aliment care poate fi consumat după data limită, atâta timp cât nu prezintă semne de alterare. Un mod simplu de a verifica prospețimea unui ou este testul în apă: ouăle proaspete se scufundă, iar cele stricate plutesc.

„Atâta timp cât oul nu s-a stricat, nu există niciun motiv pentru care să nu vă puteți bucura în continuare de el”, a spus nutriționistul Keri Gans, RD, autorul cărții The Small Change Diet, pentru Women’s Health.

În sfârșit, anumite brânzeturi, cum ar fi cele tari, pot fi consumate mult timp după termenul de valabilitate, conform Waste and Resources Action Programme (WRAP), o organizație care se ocupă de risipa alimentară. Astfel, este important să fim mai conștienți de aceste aspecte și să evităm risipa inutilă, potrivit Gândul.

Revista presei