Evenimentul Zilei > Social > Regizorul Alexander Nanau refuză medalia „Meritul Cultural” oferită de Iohannis. Ce motive are
Regizorul Alexander Nanau refuză medalia „Meritul Cultural” oferită de Iohannis. Ce motive are

Regizorul Alexander Nanau refuză medalia „Meritul Cultural” oferită de Iohannis. Ce motive are

Autorul documentarului "colectiv", multipremiat în competiții internaționale, regizorul Alexander Nanau, refuză medalia "Meritul Cultural" din partea președintelui Iohannis.

Regizorul Alexander Nanau îl refuză pe Iohannis.

Regizorul Alexander Nanau, autorul documentarului multipremiat „colectiv”, a anunţat, marți, că a refuzat medalia prezidenţială „Meritul Cultural”. Medalia oferită de Iohannis ar fi trebuit să îi fie acordată vineri, de Ziua Culturii Naţionale. Motivul refuzului său este acela că, în acest moment, domeniul cinematografic „se află în moarte clinică”.

„Cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic şi gol de sens, cultura României”

„Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic şi gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi şi propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul român în implementarea de mecanisme de susţinere a culturii sever ameninţate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacţia şi intervenţia concretă a statului român la toate nivelurile instituţionale a fost zero”, a scris cineastul pe pagina sa de Facebook.

Regizorul filmului „colectiv„, propunerea României la Oscar, a prezentat pe rețeaua de socializare scrisoarea oficială, transmisă Administraţiei Prezidenţiale. El vorbeşte despre nevoia ca statul român să susţină domeniul cultural, grav afectat de pandemie, prin soluții concrete.

„Cred cu tărie că în acest timp de criză statul român nu ar trebui să folosească Ziua Culturii pentru ceremonii şi decorări simbolice, ci pentru anunţarea şi implementarea unor soluţii concrete de salvare a sectorului cultural, de mulţi ani cel mai puternic ambasador al ţării, dar şi un sector economic extrem de important până la criza COVID-19”, spune aristul.

Nanau: Cinematograful este în moarte clinică

Alexander Nanau apreciază că propunerile de salvare a industriei culturale au fost până în prezent doar la nivel „retoric”. „Ca cineast care în momentul acesta atrage cea mai mare atenţie internaţională asupra culturii şi cinematografiei române, consider că ar fi o ipocrizie din partea mea să accept această decoraţie, având în vedere că domeniul cinematografic şi structurile statului responsabile pentru el se află în moarte clinică”, precizează Nanau.

Statul a agravat criza pandemică

Potrivit regizorului, instituţiile statului nu au abordat problemele cu care s-a confruntat cinematografia, de la începutul crizei sanitare, ci mai mult „au agravat-o, prin lipsa de acţiune şi indiferenţă”.

Regizorul arată şi lipsa de perspectivă în cinematografia română. „Cea mai optimistă perspectivă pentru un student român este aceea de a părăsi ţara, în speranţa că-şi va găsi locul într-o ţară care îşi respectă cultura şi care a implementat deja scheme de stat care să o ţină în viaţă”, afirmă el.

Regizorul Alexander Nanau îl refuză pe Iohannis.

Nanau dă ca exemplu opus implicarea preşedintelui Franţei în dezbaterea privind cultura în pandemie. „Aştept cu nerăbdare orice dialog ori dezbatere publică din partea preşedintelui Klaus Iohannis, aşa cum s-a întâmplat de exemplu în Franţa, unde preşedintele Emmanuel Macron a avut dezbateri deschise pentru susţinerea diferitelor scheme de ajutor pentru cultură, care au fost implementate fără întârziere”, adaugă el.

Filmul „colectiv” a fost desemnat cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, supranumite și „Oscarurile europene”. Filmul s-a remarcat și în alte competiții internaționale, precum și în topurile publicațiilor americane. A fost inclus de fostul președinte american Barack Obama printre recomandările sale pentru 2020.

Foto: Facebook Alexander Nanau