În vârstă de 76 de ani, Alan Parker a decedat în urma unei boli de lungă durată, a anunțat familia sa. În cei peste 30 de ani de carieră, regizorul și-a construit o carieră impresionantă, care include filme cu succes de public, dar și de critică, precum „Fame” (1980), „The Commitments” (1990) sau „Evita” (din 1996, având-o pe Madonna ca protagonistă).

Născut la Londra pe 14 februarie 1944, Alan Parker a activat inițial în publicitate și a debutat în cinema cu lungmetrajul „Bugsy Malone”, o satiră muzicală a filmelor cu gangsteri interpretată de copii. În 1978, „Midnight Express” îi aduce primul premiu Oscar din carieră. Foarte aclamatul „Mississippi Burning” (1988) este inspirat dintr-o anchetă a  BI-ului din anii 1960, dominați de ideologia rasistă a Ku Klux Klan, și îi are ca protagoniști pe Gene Hackman și Willem Defoe.

Tot lui Alan Parker îi datorăm dublul album-concept „The Wall” (1982) al formației Pink Floyd, devenit un film-cult, dar și „Angel Heart” (1987), un film noir cu Mickey Rourke și Robert de Niro.

Parker a fost președinte al Institutului de Film Britanic și al Consiliului de Film al Regatului Unit. A fost făcut cavaler de regina Elisabeta a II-a în 2002.

În total, filmele sale au câștigat 10 Oscaruri, 10 Globuri de Aur, 19 premii BAFTA și Grand Prix-ul prestigiosului Festival de Film de la Cannes, în 1985, pentru pelicula „Birdy” cu Nicolas Cage. Fostul președinte al festivalului, Gilles Jacob, a declarat, la anunțul morții lui Parker, că acesta a fost „viu, strălucitor, prolific și un spirit sarcastic”, potrivit AFP.