Evenimentul Zilei > Social > Alertă pentru șoferi! Amenzile sunt foarte mari, iar riscul te pândește pe orice kilometru de șosea
Alertă pentru șoferi! Amenzile sunt foarte mari, iar riscul te pândește pe orice kilometru de șosea

Alertă pentru șoferi! Amenzile sunt foarte mari, iar riscul te pândește pe orice kilometru de șosea

Odată cu sosirea anotimpului rece și a primelor ninsori, toți șoferii trebuie să-și pregătească mașinile pentru iarnă.

Cum meteorologii au emis deja primele Coduri galbene de ninsoare, șoferii trebuie să se pregătească corespunzător pentru lunile care urmează. Având în vedere că luna decembrie se apropie cu pași repezi, prioritatea numărul unu pentru șoferi ar trebui să fie schimbarea anvelopelor normale cu anvelope de iarnă.

Până la ce dată trebuie să schimbăm anvelopele

Cu toate că nu există o dată oficială până la care mașinile trebuie echipate cu anvelope de iarnă, având în vedere condițiile meteo, acestea trebuie să fie mereu prezente atunci când conducem pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau „Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011.

Ce amenzi riscați pentru nerespectarea legii

Potrivit legii amintite, șoferii care nu se conformează și sunt prinși că nu și-au schimbat cauciucurile, riscă amenzi amețitoare.

Așadar, cei care circulă însă pe șosele cu mașinile neechipate de iarnă risca amenzi între 1.300 și 2.900 lei.

Pe lângă amendă, poliția vă reține și certificatul de înmatriculare al mașinii. Potrivit Registrului Auto Român (RAR), legea care obligă șoferii să monteze pe mașini anvelope de iarnă precizează clar cum trebuie să arate indicatorul de legalitate al acestora.

Acestea se pot identifica cel mai simplu prin prezenta pe laterale a literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S.

Cât costă cauciucurile de iarnă?

Prețul cauciucurilor da iarnă noi variază în funcţie de dimensiunea anvelopei, dar şi de brand. De exemplu, un cauciuc de iarnă de la Kingstar, pe dimensiunea 155/70/13, are un preţ de 125 lei. Apoi, o anvelopă cu specificaţiile 195/65/15 Dunlop WinterResponse2 91T porneşte de la preţul de 265 lei, iar un cauciuc 205/55/16 Pirelli Cinturato Winter 91T costă 272 lei.