Anunț de maximă importanță pentru șoferi. Polița RCA își schimbă valoarea. Cine face calculele
- Nicolae Comănescu
- 20 noiembrie 2020, 07:39
KPMG Advisory și KPMG Audit va calcula tariful de referință la polițele RCA, după ce au câștigat o licitație organizată de ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a organizat o licitație pentru calcularea tarifului de referință la polițele RCA, care a fost introdus după 19 mai 2017, atunci când plafonarea prețurilor la RCA a fost eliminată. Licitația respectivă a fost adjudecată de Asocierea KPMG Advisory și KPMG Audit, pentru suma de 597.000 lei fără TVA.
Ce se preciza în caietul de sarcini
„Obiectivele urmărite prin atribuirea acestui contract de achiziție publică sunt analiza calității datelor utilizate în determinarea tarifelor, identificarea principalelor vulnerabilități din perspectiva calității datelor precum și a criteriilor de risc utilizate de către societățile de asigurare, furnizarea de date statistice la nivel de piață și furnizarea unui raport complet de stabilire a tarifelor la nivel de piață care să prezinte principiile actuariale utilizate, precum și ipotezele și metodele selectate și să constituie o bază pentru stabilirea unor practici actuariale viitoare”, se arată în caietul de sarcini al licitației, conform celor de la profit.ro.
Polița RCA, obligatorie și dacă nu folosești mașina
În țara noastră, proprietarii de mașini sunt obligați să aibă asigurare RCA indiferent dacă folosesc mașina sau nu. În legea nr. 132/2017 se precizează că „persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule”.
În acest an, judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene au decis că și persoanele care au mașini înmatriculate funcționale sunt obligați să încheie o asigurare de răspundere civilă chiar dacă nu mai vor să le conducă și le țin parcate în curte sau în garaj. În acest context, dacă o mașină parcată astfel produce un prejudiciu, asigurătorul poate fi obligat la plata despăgubirilor.
În cazul în care o mașină este vândută, deținătorul pe numele căruia este încheiat un contract de asigurare RCA este obligat, prin lege, să își anunțe asigurătorul dacă vând mașina ce face obiectul asigurării.