Și, se pare, au avut succes. Medicii de familie vor putea vaccina gratuit, împotriva gripei, pe copiii cu vârsta de la 6 luni la 5 ani.

Vaccinurile vor fi puse la dispoziția medicilor de familie de Ministerul Sănătății,  cei mici fiind incluși de anul acesta în grupele de risc, în cadrul unui proiect pilot.

Specialiștii au avansat propunerea ca vaccinul împotriva gripei să poată fi luat şi pe reţetă compensată, de la farmacie. Ei au trimis la Ministerul  Sănătăţii şi la Casă Naţionala de Asigurări de Sănătate propunerea că vaccinul gripal să fie inclus la compensare.

Potrivit experților, medicii de familie, pediatrii şi specialiştii în boli infecţioase ar urmă să prescrie vaccinul împotriva gripei pe un formular de reţetă compensată iar în baza acestuia doza ar urmă să fie ridicată din farmacie şi apoi administrată de către doctorul care a prescris-o.

Un medic de familie dintr-o comună din județul Dolj a precizat că, anul trecut, circa o treime dintre părinţii copiilor aflați pe lista sa  au cumpărat vaccinul pentru cei mici,  pentru o doză cu patru tulpini gripale platind în jur de 60 de lei.

În sezonul trecut 199 de de români au murit din cauza complicatiilor gripei, în timp ce  1,3 milioane de persoane  au fost imunizate cu vaccin gratuit de la Ministerul Sănătăţii iar  două sute de mii l-au cumpărat din farmacii.

Ministerul Sănătății  va distribui anul acesta  un milion şi jumătate de vaccinuri, anunță știri.tvr.ro/.

Citește și: Efectele devastatoare ale unei pandemii. Va lovi şi România

Cine se poate vaccina antigripal. Aleră pentru cei bolnavi sau sensibili