Evenimentul Zilei > Social > Alertă pentru părinți! Cum se trișează la școala online. Ce este Photomath
Alertă pentru părinți! Cum se trișează la școala online. Ce este Photomath

Alertă pentru părinți! Cum se trișează la școala online. Ce este Photomath

Elevii din Canada, aflați în lockdown de nici o lună de zile, au și „descoperit” metodele de a trișa în învățământul online. Astfel, s-au găsit metodele pentru rezolvarea problemelor lor... la matematică.

O profesoară de matematică din liceul din Thornhill, Ontario, Olivia Meleta, a spus că și-a dat seama că ceva nu este în regulă la sfârșitul lunii septembrie, când mai mulți elevi au depus teste cu soluții identice, folosind o metodă pe care ea și colegii ei nu o predau la clasă.

„Au folosit o metodă foarte complicată de a rezolva temele”, a spus ea. „Soluția lor avea aproximativ 20 de pași … Procesul din clasă ar fi avut în jur de cinci sau șase pași”, a explicat profesoara.

 Photomath rezolvă orice problemă

Cadrele didactice au descoperit că elevii descărcaseră o aplicație numită Photomath, aparent menită să fie un instrument didactic. Aplicația scanează o fotografie a unei probleme de matematică și oferă un ghid pas cu pas despre cum poate să fie rezolvată. Photomath, care a fost fondată în Croația în 2014, susține că are peste 150 de milioane de descărcări la nivel global, cel puțin un milion dintre ele de la profesori. Compania a creat un ghid de „bune practici” în colaborare cu profesorii pentru a arăta cum poate fi încorporată aplicația în clasă, a spus o purtătoare de cuvânt a companiei.

„Ghidul se concentrează pe trei principii esențiale: consolidarea conceptelor învățate în clasă, oferirea unei modalități de verificare a temelor și accelerarea învățării individuale”, a spus Jennifer Lui.

Și Mathway te trece clasa

Mathway, o aplicație similară, se mândrește, de asemenea, cu „milioane de utilizatori și miliarde de probleme rezolvate”. Scopul său este de a „face ca asistența matematică de calitate la cerere să fie accesibilă tuturor studenților”, potrivit reprezentanților companiei.

În timp ce experții spun că software-ul poate fi un instrument legitim de predare pentru elevii care își fac temele, profesorii au fost nevoiți să găsească modalități de a proteja testele împotriva acestuia. Spre exemplu, profesoara Meleta a descărcat Photomath și rulează toate întrebările de testare prin intermediul acestuia.

„Dacă aplicația le rezolvă exact așa cum aș face eu – cu alte cuvinte, dacă nu aș putea face diferența – atunci nu mai includ în test respectiva problemă”, a spus ea. De asemenea, profesoara a venit cu modalități de a preveni unele dintre metodele de înșelăciune mai convenționale, care au avut un upgrade tehnologic în era școlii Zoom. Spre exemplu, acum există noua abordare a metodei de copiere a răspunsurilor de la colegi, acum trimise prin mesaj text în loc de o bucată de hârtie.

Pentru a combate acest lucru, Meleta face patru sau cinci versiuni ale aceluiași test, astfel încât elevii să realizeze că schimbul de răspunsuri necesită mai mult timp decât merită. Dezavantajul, desigur, este că îi ocupă mai mult timp. „Toate weekendurile mele, toate serile din timpul săptămânii, sunt ocupate”, a spus ea.

Anecdotic, a spus ea, a văzut o creștere a trișării de când elevii au început să frecventeze școala de la distanță, deși a remarcat că sunt încă o minoritate de elevi care participă. „Este mult mai ușor, desigur, când nu ești monitorizat într-o sală de clasă”, a spus ea. „Înainte se gândeau – dacă încerc să mă uit de pe hârtia altcuiva, profesorul meu mă va vedea. Știu că este greșit”.

Acum se trișează mai mult decât oricând

Cheryl Costigan, care predă matematică la liceu în orașul Thornhill, spune că elevii ei „trișează mult mai mult decât au făcut-o vreodată în trecut”.

Și ea a observat studenții care folosesc Photomath. Dar nu este vorba doar de asta. Și-a dat seama că nu poate folosi întrebări din vechile manuale de matematică la teste, deoarece răspunsurile sunt doar la o căutare pe Google. Schimbările provocate de pandemia COVID-19 sunt un motiv creșterea tendinței de trișare la școala online, dar ponderea așteptărilor părinților poate fi de asemenea una din cauze, este de părere profesoara. „Părinții lor se stresează și mai mult fiindcă vor să intre la universitate”, a spus ea. „Așa că elevii resimt și mai mult presiunea de a obține note bune și chiar nu le mai pasă dacă trișează. A devenit a doua natură”,a mai spus profesoara, potrivit edupedu.ro.