Evenimentul Zilei > Social > Val Vâlcu, despre reforma în învățământ. „De ce sistemele publice forțează matematica?”
VIDEO

Val Vâlcu, despre reforma în învățământ. „De ce sistemele publice forțează matematica?”

Val Vâlcu susține că elevii ar trebui să învețe la școală noțiuni de bază despre Drept, Management, Oratorie.

Jurnalistul Val Vâlcu consideră că este timpul unor reforme în mai multe domenii din societate. Acesta și-a demonstrat punctul de vedere, în emisiunea „Dosare de presă”, la EvZ TV,  cu un exemplu extrem de simplu.

„Peter Drucker, este un specialist în management. L-a tradus Banca Națională, prin anii `90. Era Istoaria Managementului, cursul scurt. Și tipul zice, „Domnule, 15 la sută din populația dată, mă rog, or fi 16% într-o țară sau 10% în alta,… Doar 15% au creierul apt să înțeleagă matematica. Restul învață pe de rost”.

Și Drucker pune problema așa: de ce sunt cele mai multe orele de matematică? Că oamenii ăia nu vor. Vor învăța pe de rost câteva formule. De ce sistemele publice forțează, forjează matematica? Și, dacă te uiți în SUA, nu cred că matematica e o așa o problemă. La noi, „Aoleo, am luat 5 la matematică!” Toate examenele, bac-ul, Evaluarea Națională, admitere au matematică”, a declarat Val Vâlcu.

Val Vâlcu este de părere că ar trebui revizuit sistemul actual de învățamânt. Ar trebui introduse materii care să le ofere copiilor noțiuni de bază despre domenii din cele mai comune.

„Uite, vorbire în public nu se face în școală. Insistăm cu matematica… „Da, dar fără matematică, nu poți să înțelegi fizica!” Da, într-adevăr, curbele alea, șerpișorii ăia…Da, că după treapta a doua, trecusem la integrale. N-am mai putut să le învăț pe de rost. Că nu înțelegeam. Poate se face un pic de management sau cum să-ți administrezi un credit sau cum să pornești o mică afacere sau cultură civică. Sau poate niște noțiuni de Drept.

Profesorii din liceul unde am studiat înțelegeau că unii dunt mai dotați sau nu. Nu forțau. Te treceau. Dacă vedeau că ești orientat pe altceva, lăsau omul în pace”, a mai spus Val Vâlcu.