Evenimentul Zilei > Social > Alertă pentru milioane de angajați și angajatori. Schimbare majoră în Codul Muncii
Alertă pentru milioane de angajați și angajatori. Schimbare majoră în Codul Muncii

Alertă pentru milioane de angajați și angajatori. Schimbare majoră în Codul Muncii

Vineri, în ședința de Guvern, membri executivului vor discuta o OUG care va avea efecte asupra a milioane de angajați și angajatori.

Vineri, în ședința de Guvern, executivul va discuta o ordonanță de urgență care vizează o modificare în Codul Muncii. Potrivit acestui proiect aflat pe ordinea de zi, modificarea ar permite încheierea contractelor de muncă și a altor acte convenite între angajați și angajator cu semnătură electronică.

În Ordonanță sunt prezentate în detaliu cele două posibilități avute în vedere: semnătura electronică calificată pentru contractele de muncă/acte adiționale și semnătura electronică avansată pentru documente din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă.

Părțile pot conveni să utilizeze, la încheierea contractului individual de muncă/actului adițional la contract, după caz, semnătura electronică calificată, însoțită de marca temporală calificată și emisă de un prestator de servicii de încredere calificat potrivit Regulamentului (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE și acreditat de către autoritatea competentă la nivel național sau la nivelul unui stat membru al Uniunii Europene, după caz.

Părțile pot conveni să utilizeze semnătura electronică avansată emisă în concordanță cu cerințele Regulamentului (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE pentru întocmirea anumitor înscrisuri/documente din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului.

OUG mai prevede că angajatorul poate suporta cheltuielile pentru achiziționarea semnăturilor electronice și că nu îl poate obliga pe salariat să utilizeze semnătura electronică calificată sau avansată.

La încheierea contractului individual de muncă și a celorlate acte convenite, angajatorul și angajatul trebuie însă să folosească același tip de semnătură, respectiv semnătura olografă, semnătura electronică calificată sau semnătura electronică avansată.