IRS investighează modul în care au ieșit documentele la lumină, iar ProPublica susține că Jeff Bezos nu a plătit taxe în 2007 și 2011, în timp Elon Musk nu a plătit nimic în 2018. Informațiile au fost publicate de organizația de investigație non-profit ProPublica, deși sursa scurgerii este necunoscută deocamdată.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe a catalogat scurgerea de informații „ilegală”

ProPublica a declarat că cei mai bogați 25 de americani plătesc mai puțin impozit decât majoritatea angajaților din SUA.  Iar Jesse Eisinger, editor la ProPublica, a declarat pentru Today: „Am fost destul de uimiți să aflăm că ai putea reduce impozitul la zero dacă ai fi multimiliardar. Ultra-bogații pot ocoli sistemul fiscal într-un mod legal”.

ProPublica a sugerat că miliardarii au plătit doar 3,4% din averea lor totală impozit pe venit. Cu toate acestea, se spune că acest lucru a fost perfect legal, deoarece oamenii pot utiliza strategii de evitare a impozitelor, ceea ce le oferă oamenilor posibilitatea de a plăti mai puțin impozite în anumite situații, cum ar fi dacă fac donații caritabile sau nu iau salarii.

Raportul arată că Bezos nu a plătit niciun impozit pe venit între 2007 și 2011, în timp ce Musk nu a plătit niciunul în 2018. De asemenea, pe lista miliardarilor care nu au plătit impozitul pe venit pe parcursul diferiților ani s-au aflat Michael Bloomberg, investitorul Carl Icahn, George Soros și Warren Buffett.

Senatorul Elizabeth Warren a scris pe Twitter: „Sistemul nostru fiscal este pregătit pentru miliardarii care nu își fac averea prin venituri, așa cum fac familiile care muncesc”. Warren a cerut atunci super-bogaților din țară să își plătească „partea echitabilă”.

Administrația Biden a anunțat că investighează scurgerea, deoarece informațiile dezvăluite în raport erau confidențiale

Purtătorul de cuvânt al Trezoreriei, Lily Adams, a declarat: „Divulgarea neautorizată a informațiilor guvernamentale confidențiale este ilegală. Problema este trimisă Biroului Inspectorului General, Inspectorului General al Trezoreriei pentru Administrarea Impozitelor, Biroul Federal de Investigații și Biroul Procurorului SUA pentru Districtul Columbia, toți având autoritate independentă de investigare”.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat, de asemenea, că „orice divulgare neautorizată de informații guvernamentale confidențiale este ilegală și luăm acest lucru foarte în serios”.

În timp ce Psaki a refuzat să comenteze direct despre scurgeri, ea a spus că administrația Biden știe că trebuie făcute mai multe „pentru a se asigura că acele corporații, dar şi acele persoanele cu venituri mari să plătească echitabil”.

În urma raportului, comisarul pentru serviciul de venituri interne, Charles Rettig, a declarat că o investigație este acum în desfășurare, scrie unilad.