Miliardarii lumii nu plătesc impozitul pe venit. Cum procedează Soros, Musk, Gates sau Zuckerberg pentru a fenta Statul
- Antonia Hendrik
- 9 iunie 2021, 11:26
Fișierele secrete IRS scot la iveală numeroase înregistrări nemaivăzute în care se dezvăluie modul în care cei mai bogați oameni de pe planetă evită impozitul pe venit.
ProPublica a obținut informații care arată cum miliardarii plătesc puțin sau deloc impozitul pe venit în comparație cu averile lor imense. Din start trebuie menționat că ProPublica, cea care publică aceste informații, este o redacție nonprofit care investighează abuzurile de putere.
În 2007, Jeff Bezos, pe atunci multimiliardar și acum cel mai bogat om din lume, nu a plătit niciun ban în impozite federale pe venit. Potrivit rapoartelor, a reușit din nou săvârșirea acestei infracțiuni în 2011. În 2018, fondatorul Tesla, Elon Musk, cea de-a doua cea mai bogată persoană din lume, nu a plătit nici un impozit federal pe venit.
Michael Bloomberg a reușit să facă același lucru în ultimii ani. Investitorul miliardar Carl Icahn a făcut-o de două ori. Iar George Soros nu a plătit niciun impozit federal pe venit trei ani la rând.
ProPublica a obținut informații privind declarațiile fiscale ale celor mai bogați oameni pe ultimii 15 ani
Datele oferă un aspect fără precedent în viața financiară a titanilor americani, inclusiv Warren Buffett, Bill Gates, Rupert Murdoch și Mark Zuckerberg. Acesta arată nu doar veniturile și impozitele lor, ci și investițiile, tranzacțiile pe acțiuni, câștigurile din jocuri de noroc și chiar rezultatele auditurilor.
Înregistrările IRS arată că cei mai bogați pot - perfect legal - plăti impozite pe venit care reprezintă doar o mică parte din sutele de milioane, dacă nu chiar miliarde. Înregistrările fiscale confidențiale obținute de ProPublica arată că bogații ignoră acest sistem.
Miliardarii americani se folosesc de strategii de evitare a impozitelor care nu se află la îndemâna oamenilor obișnuiți
Bogăția lor provine din valoarea crescândă a activelor, cum ar fi stocurile și proprietățile. Aceste câștiguri nu sunt definite de legislația SUA ca venituri impozabile decât dacă și până când miliardarii vând.
Pentru a surprinde realitatea financiară a celor mai bogați americani, ProPublica a întreprins o analiză care nu a mai fost făcută până acum. Rezultatele sunt evidente. Potrivit Forbes, celor 25 de persoane bogate le-a crescut averea cu 401 miliarde de dolari în perioada 2014-2018. Şi au plătit un total de 13,6 miliarde de dolari în impozite federale pe venit în acești cinci ani, arată datele IRS. Aceasta este o sumă uimitoare.
Nimeni dintre cei 25 de bogați nu a evitat mai tare impozitul ca Buffett
Potrivit lui Forbes, averile sale au crescut cu 24,3 miliarde de dolari între 2014 și 2018. În acei ani, datele arată, Buffett a raportat că a plătit taxe de 23,7 milioane de dolari. Acest lucru rezultă la o rată de impozitare adevărată de 0,1% sau mai puțin de 10 cenți pentru fiecare 100 de dolari pe care i-a adăugat averii sale.
Mai trebuie spus că informațiile fiscale sunt printre cele mai păzite secrete din guvernul federal. În 2007, miliardarul Bezos a plătit zero impozite federale pe venit. Averea lui Bezos a crescut cu 3,8 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Cum a ajuns o persoană care se bucură de acest tip creștere a averii să nu plătească nici un impozit pe venit? Simplu. În acel an, Bezos, care și-a depus declarațiile împreună cu soția sa de atunci, MacKenzie Scott, a raportat un venit nesemnificativ (pentru el) de 46 de milioane de dolari în venituri, în mare parte din plăți de dobânzi și dividende pe investiții externe.
În 2011, Bezos a depus o declarație fiscală prin care a raportat că a pierdut bani, chiar a pretins și a primit un credit fiscal de 4.000 USD pentru copiii săi.
Cum a procedat George Soros
Un purtător de cuvânt al Soros a declarat: „Între 2016 și 2018, George Soros a pierdut bani din investițiile sale, prin urmare nu a datorat impozite federale pe venit în acei ani. Domnul Soros susține de mult impozite mai mari pentru americanii bogați”. Metodă care s-a repetat.
De asemenea Buffett a evitat să-și transforme averea în venit. Din 2015 până în 2018, el a raportat venituri anuale cuprinse între 11,6 și 25 milioane de dolari. Acest lucru poate părea foarte mult, dar Buffett se situează ca cea de-a șasea cea mai bogată persoană din lume - în valoare de 110 miliarde de dolari conform estimărilor Forbes din mai 2021. Cel puțin 14.000 de contribuabili americani în 2015 au raportat venituri mai mari decât el, potrivit datelor IRS.
Multe companii din Silicon Valley și infotech au imitat modelul lui Buffett, evitând dividendele pe acțiuni, cel puțin pentru o vreme. În anii 1980 și 1990, companii precum Microsoft și Oracle au oferit acționarilor o creștere și profituri spectaculoase, dar nu au plătit dividende. Google, Facebook, Amazon și Tesla nu plătesc dividende.
Metoda lui Elon Musk
Anul trecut, Tesla a raportat că Musk a promis aproximativ 92 de milioane de acțiuni, care valorau aproximativ 57,7 miliarde de dolari începând cu 29 mai 2021, ca garanție pentru împrumuturi personale. În 2015, a plătit doar 68.000 de dolari în impozitul federal pe venit. În 2017, a fost de 65.000 de dolari, iar în 2018 nu a plătit nici un impozit federal pe venit. Între 2014 și 2018, a avut o rată de impozitare adevărată de 3,27%.
Michael Bloomberg, cel mai bogat al 13-lea american de pe lista Forbes, raportează adesea venituri mari, deoarece profiturile companiei private pe care o controlează îi revin lui în principal.
În 2018, el a raportat venituri de 1,9 miliarde de dolari. Când a venit vorba de impozite, Bloomberg a reușit să-și reducă factura folosind deduceri făcute posibile prin reduceri de impozite adoptate în timpul administrației Trump, donații caritabile de 968,3 milioane de dolari și credite pentru că a plătit impozite străine. Rezultatul final a fost că a plătit impozitul pe venit de 70,7 milioane de dolari pe acel venit de aproape 2 miliarde de dolari. Aceasta se ridică la o rată convențională de impozitare pe venit de 3,7%. Între 2014 și 2018, Bloomberg a avut o rată de impozitare adevărată de 1,30%.
Toate aceste se întâmplă deoarece legea permite şi ar fi nevoie de o revizuire fundamentală a sistemului fiscal american. Iar datele IRS obținute de ProPublica arată că toate aceste abordări ale politicienilor se lovesc de un zid. Până acum, nici liderii politici și nici publicul nu au avut vreodată o imagine exactă a modului în care cei mai bogați americani evită să plătească impozite.
Buffett și colegii săi miliardari cunosc acest secret de mult timp şi profită din plin. Şi așa cum a spus Buffett în 2011: „Au existat războaie de clasă în ultimii 20 de ani, iar clasa mea a câștigat”, scrie huffpost.