Evenimentul ZileiActualitateScandalul momentului. Elon Musk şi Jeff Bezos, acuzații grave. De la ce a plecat gâlceava dintre miliardarii lumii

Scandalul momentului. Elon Musk şi Jeff Bezos, acuzații grave. De la ce a plecat gâlceava dintre miliardarii lumii

Scandalul momentului. Elon Musk şi Jeff Bezos, acuzații grave. De la ce a plecat gâlceava dintre miliardarii lumii
Miliardarii momentului, Elon Musk şi Jeff Bezos, au intrat în conflict după ce NASA a dat câștig de cauză fondatorului SpaceX care, între timp, a batjocorit compania lui Jeff Bezos, Blue Origins.
Blue Origin a depus o plângere la Government Accountability Office, în care a acuzat NASA că a modificat criteriile de eligibilitate pentru ofertanți în ultimul moment.

Elon Musk, care conduce compania SpaceX, a reacţionat imediat pe Twitter ironizând: „Nu poţi s-o ridici (pe orbită). Lol”.

Compania Blue Origin este convinsă că a fost nedreptățită în decizia de a face din SpaceX singurul câștigător al contractului de 2,9 miliarde de dolari, cu scopul de a construi o navă spaţială pentru ca astronauții să se întoarcă pe Lună.
 „Decizia lor elimină oportunitățile de concurență și pune în pericol întoarcerea Americii pe Lună. Din această cauză, am depus un protest la GAO, au anunţat oficialii compaaniei.

Blue Origin a rămas mult în urma companiei SpaceX în ceea ce priveşte transportul orbital

Din acest motiv pierd contracte guvernamentale estimate la miliarde de dolari care vizau lansări spaţiale începând din 2022. Reamintim că Blue Origin a suferit un nou eşec la începutul acestei luni, când NASA a acordat companiei SpaceX contractul ce prevede dezvoltarea modulului de aselenizare. Proiectul vizează trimiterea oamenilor pe Lună pentru prima dată după anul 1972.

Compania SpaceX a participat de una singură la acea licitaţie guvernamentală, în timp ce Blue Origin s-a asociat cu Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp şi Draper.

„Agenția a favorizat în mod nerezonabil evaluarea SpaceX prin minimizarea riscurilor semnificative în proiectarea și programarea SpaceX, maximizând în același timp riscurile identice sau similare în propunerea Blue Origin”, se arată în plângere. „O astfel de evaluare este nerezonabilă și prejudiciază Blue Origin”.

O a treia companie, Dynetics, din Alabama, a depus, de asemenea, un protest luni la GAO

Jeff Bezos valorează 199 de miliarde de dolari, conform Bloomberg, și este cu 10 miliarde de dolari înaintea lui Musk. Spre deosebire de Musk, Bezos face rareori declarații publice, preferând o abordare hands-off. Blue Origin este, totuși, subiectul concentrării sporite a lui Bezos după decizia sa recentă de a demisiona din funcția de CEO Amazon.
Scandalul dintre cele două companii a ajuns şi în Congresul american săptămâna trecută, atunci când președintele american Joe Biden l-a numit pe fostul senator și astronaut american Bill Nelson la conducerea NASA. Iar reacţia lui Nelson a fost simpatică cu privire la comentariile sale, promițând o mai mare concurență:„Concurența este întotdeauna bună”, a spus el, scrie ibtimes.

Accesează: