NASA a împărtășit o fotografie a dunelor de nisip care înconjoară partea arctică a planetei Marte. Imaginea arată o mare de dune albastre și dungi galbene realizate de vânturile de pe Planeta Roșie.
Marea de dune întunecate înconjoară capacul polar nordic al lui Marte. (NASA / JPL-Caltech / ASU)
De asemenea, arată liniile sculptate în vânt care înconjoară învelișul polar nordic al lui Marte. Fotografia a fost postată pentru a marca cea de-a 20-a aniversare a Mars Odysse

NASA a lansat o otografiieuimitoare cu o mare de dune de nisip pe Marte

NASA a declarat că imaginea capturată din  filmare reprezintă o suprafață de 19 mile lățime. Cu toate acestea, marea de dune acoperă deja o zonă la fel de mare ca Texasul.

Imaginea prezintă o culoare greșită, ceea ce înseamnă că acele culori reprezintă temperaturile. Iar Agenția spațială americană a scris că culoarea albastră reprezintă o atmosferă mai rece, iar nuanțele de galben indică „dune calde de la soare”.

Fotografia este realizată dintr-o combinație de imagini captate de instrumentul Thermal Emission Imaging System de pe orbitatorul Mars Odyssey, a scris NASA.

Capturate în perioada decembrie 2002 – noiembrie 2004, imaginile uluitoare au fost lansate pentru a marca cea de-a 20-a aniversare a Mars Odysse.

Orbitatorul Mars Odyssey este o navă spațială robotică care înconjoară Marte, şi care folosește un aparat de fotografiat termic pentru a detecta dovezi cu privire la existenţa apei dar şi gheață pe Planeta Roţie. Aceasta a fost lansat în 2001, devenind cea mai lungă navă spațială specializată pentru planeta Marte din istorie, scrie sciencealert.