Evenimentul Zilei > International > Alertă în Europa! Brexitul, doar începutul? O țară puternică se gândește să iasă din UE
Alertă în Europa! Brexitul, doar începutul? O țară puternică se gândește să iasă din UE

Alertă în Europa! Brexitul, doar începutul? O țară puternică se gândește să iasă din UE

Temerile referitoare la un Brexit fără acord nu sunt singura mare bătaie de cap pentru liderii UE. Sentimentele eurosceptice cresc și într-o altă țară membră.

Uniunea Europeană primește avertismente din ce în ce mai serioase că Polonia ar putea să o ia pe urmele Regatului Unit.

Tensiunile dintre guvernul de la Varșovia și liderii europeni tocmai au depășit un moment extrem de tensionat, când Ungaria și Polonia și-au folosit  dreptul de veto  asupra bugetului multianual al UE și a planului de relansare europeană post-Covid-19, pentru a bloca mecanismul care condiționa finanțarea de respectarea statului de drept, a independenței sistemului judiciar și a libertății de exprimare.


Vești crunte pentru Prințul Charles! Britanicii s-au hotărât! Mai are vreo șansă?


După lungi dezbateri, s-a ajuns până la urmă la un compromis, dar e puțin probabil  că pacea va dura mult.

„Trebuie să le spunem liderilor UE: Destul!”

Tensiunile dintre Polonia și Ungaria, pe de o parte, și restul blocului durează de ani de zile, iar unii politicieni și experți avertizează că există riscul unor alte ieșiri din UE, mai ales dacă Marea Britanie va dovedi că Brexitul a fost o decizie de succes.

De altfel, în Polonia se discută din ce în ce mai intens despre aceastîă variantă. Publicația conservatoare Do Rzeczy a lansat chiar pe prima pagină un articol provocatory pentru a semnala nemulțumirea crescândă față de UE: „Trebuie să le spunem liderilor UE: Destul. Polexit – avem dreptul să vorbim despre asta”

Partidul conservator aflat la guvernare în Polonia  a fost, de asemenea, avertizat de oponenții săi interni că ciocnirile repetate cu Bruxelles-ul ar putea influența opinia publică din Polonia, iar oamenii ar putea devein din ce în ce mai înclinați spre eurocepticism.

Președintele conservator Andrzej Duda a folosit, de altfel, termeni duri pentru a descrie UE, numind blocul „o comunitate imaginară cu puține avantaje pentru noi”. La rândul său, premierul Mateusz Morawiecki a avertizat recent că Uniunea riscă să devină o „oligarhie”.Teorie halucinantă. Joe Biden va fi înlocuit din funcția de președinte? Iată indiciile


Malgorzata Kidawa-Blonska, de unul dintre partide de opoziție, Platforma Civică, a avertizat recent că această retorică semnalează că „ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie începe să se întâmple aici”.

„Polexit este o absurditate!”

Cu toate acestea, în timp ce temerile privind Polexit sunt în creștere, sondajele de opinie din Polonia arată că 80 la sută din oameni susțin rămânerea în UE. Nici reprezentanții partidului aflat la putere nu declară în mod official că s-ar gîndi la Polexit.

Ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a declarat recent că „Polexit este o absurditate completă, nicio forță politică care contează pe scena poloneză nu a formulat vreodată o astfel de cerere, iar coaliția de guvernământ ar fi ultima care ar încerca să gândească sau să propună un discurs în acești termeni ”.

China pregătește un atac în ultimele zile ale lui Trump.. Panică în Marea Chinei de Sud