Evenimentul Zilei > Justitie > ALERTĂ. CSM a dat aviz negativ pentru desființarea SIIJ. Ședință cu scântei
ALERTĂ. CSM a dat aviz negativ pentru desființarea SIIJ. Ședință cu scântei

ALERTĂ. CSM a dat aviz negativ pentru desființarea SIIJ. Ședință cu scântei

Joi seară, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ pentru desființarea SIIJ, anunță jurnaliștii de la Antena 3..

Potrivit jurnaliștilor de la Antena 3, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ pentru desființarea SIIJ.

Avizul venit din partea CSM este unul consultativ, decizia finală privind desființarea SIIJ urmând să fie luată în Parlament.

Sursa citată a mai transmis că vot a fost de 11 la 8 pentru păstrarea SIIJ.

CSM a dat aviz negativ pentru desființarea SIIJ. A fost o ședință cu scântei

Reprezentanţi ai unor asociaţii profesionale ale procurorilor au adus, joi, în cadrul dezbaterilor de la CSM, acuzaţii grave cu privire la activitatea Secţiei speciale pe anul 2020, pe care au catalogat-o ca fiind „ruşinoasă”, cu o rată de achitare a dosarelor trimise în instanţe deja de 66%, în condiţiile în care SIIJ are resurse şi cheltuieli enorme.

Astfel, procurorul militar Bogdan Pârlog de la Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie a spus că, în anul 2019, Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a trimis trei dosare în instanţe, din care în două s-au dispus achitări şi sunt şanse ca şi al treilea să se finalizeze cu acceaşi soluţie, existând posibilitatea ca SIIJ să reuşească „performanţa” de a avea o rată de „100% achitări” în cauzele trimise în judecată.

„În ceea ce priveşte raportul de activitate al SIIJ, constatăm că s-au menţinut constanţi. Dacă ne uităm şi la anul precedent, vorbim de trei trimiteri în judecată pe nişte infracţiuni care de obicei sunt instrumentate de către parchetele de pe lângă judecătorii. Din trei rechizitorii cu care a fost sesizată instanţa de judecată, deja în două dintre ele a rămas definitivă soluţia de achitare. Ceea ce înseamnă deja că au 66% rată de achitare în acest moment, la care, probabil, sunt şanse mari să se adauge şi cea de-a treia achitare, astfel încât să reuşească performanţa de 100%”, a spus Bogdan Pârlog.

Procurorul a adăugat că, în anul 2020, SIIJ a „produs” doar două rechizitorii trimise în instanţe, care privesc aceeaşi persoană, respectiv pe procurorul Mircea Negulescu, în condiţiile în care în cadrul Secţiei respective lucrează şapte procurori şi 20-30 de poliţişti.