Specialiștii atrag atenția că un fenomen meteo extrem, cum a fost El Nińo, este foarte probabil să se producă în Europa, aducând zăpezi încă din luna octombire în Europa și un val neobișnuit de ger și viscole în lunile decembrie, ianuarie și februarie.

Un episod meterologic sever care va duce la creșterea bruscă a temperaturilor medii la nivel global, este posibil în proporție de 70% să se producă, conform previziunilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

„Conform previziunilor modelelor şi interpretărilor experţilor, există o probabilitate de circa 70% ca circumstanţele observate să atingă stadiul unui episod El Nińo de o intensitate scăzută în ultimul trimestru al anului 2018 şi în timpul iernii boreale 2018/19″, precizează Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).

Previziunile arată că în America de Nord, Europa, Africa de Nord, Asia de Est şi Orientul Mijlociu se vor înregistra temperaturi peste cele obișnuite acestei perioade, iar în extremitate sud-estică a Europei vor cădea precipitații peste media uzuală a anului.