Alegeri în Israel. Premierul Netanyahu se îndreaptă spre victorie

Alegeri în Israel. Premierul Netanyahu se îndreaptă spre victorie

Premierul Benjamin Netanyahu se îndreaptă spre o victorie în alegerile parlamentare din Israel, dar are emoții în a constitui o coaliție în fruntea căreia să guverneze.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se pregătește pentru o nouă victorie în alegeri. Sondajele la ieșirea de la urne îl dau drept învingător al alegerilor din Israel. Victoria la urne nu-i garantează, însă, că va forma un viitor guvern.

Partidul Likud al premierului israelian Benjamin Netanyahu a terminat pe primul loc la alegerile parlamentare israeliene care s-au desfășurat marți. Deși sondajele îl dau învingător, premierul israelian nu are garanția că va reuși să guverneze, scriu agenţiile internaţionale de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestor sondaje realizate de canale de televiziune israeliene, formaţiunea lui Benjamin Netanyahu a câştigat între 31 şi 33 din cele 120 de locuri ale Knessetului (parlamentul). Pe locul al doilea se clasează partidul Yesh Atid (Există un viitor) al centristului Yair Lapid. Acesta este creditat cu 16 până la 18 mandate parlamentare.

Premierul Netanyahu se îndreaptă spre victorie

Pentru a putea forma viitorul guvern, Benjamin Netanyahu și aliații săi de dreapta au nevoie de susținerea Naftali Bennett, creditat cu 7-8 locuri. Doar în aceste condiții, altături de Naftali Bennett, actualul premier va putea forma o coaliție guvernamentală.

Acesta din urmă, Naftali Bennett, care conduce partidul Yamina (dreapta radicală), este considerat omul decisive pentru viitoarele alegeri. Situația este incertă dat diind că el nu a spus clar dacă susţine un guvern anti- sau pro-Netanyahu. De altfel, deși împărtășește ideologia lui Netanyahu, liderul Yamina critică modul de gestionare a crizei.

Primele rezultate oficiale, parțiale, ale alegerilor parlamentare din Israel vor fi publicate în cursul nopții. Comisia electorală a indicat că ar putea anunţa rezultatele finale vineri, înainte de Paştele evreiesc. Sărbătoarea pascală începe sâmbătă.

Netanyahu a mizat pe pandemie și a câștigat

Benjamin Netanyahu este acuzat de corupţie într-o serie de dosare. Procesul său urmează să continue după alegeri. Astfel, se poate spune că premierul şi-a jucat supravieţuirea politică în aceste alegeri, al patrulea scrutin în doi ani.

Partidul centrist Kahol Lavan (Albastru-Alb, culorile steagului israelian) al fostului său rival Benny Gantz, cu care ieşit aproape la egalitate în ultimele trei scrutinuri, este creditat numai cu şapte sau opt mandate.

Benjamin Netanyahu şi-a desfăşurat campania scoţând în evidenţă vaccinarea intensă împotriva COVID-19. Guvernul a reușit să administreze câte două doze la aproape 50% din populaţie şi, astfel, să redeschidă sectoare ale economiei.

Citește și:

Protestele anti-Netanyahu din Israel continuă. Mai sunt trei zile până la alegeri