Iranul, pe agenda primei convorbiri telefonice dintre Benjamin Netanyahu şi Joe Biden
- Maria Dima
- 19 februarie 2021, 06:14
FRANCE 24. Preşedintele american, Joe Biden, a stat de vorbă miercuri cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu. În timpul acestei convorbiri "amicale", cei doi lideri au discutat despre dosarul iranian.
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a referit la "ameninţarea iraniană" în prima sa convorbire telefonică, miercuri 17 februarie, cu noul preşedinte american, Joe Biden, după venirea acestuia la Casa Albă luna trecută.
"Convorbirea a fost caldă, prietenească şi a durat circa o oră", a subliniat Benjamin Netanyahu pe contul său oficial de Twitter, precizând că au abordat probleme legate de "acordurile" de pace din Orientul Mijlociu, de "ameninţarea iraniană" şi de gestionarea pandemiei de Covid-19.
"Cei doi lideri au menţionat relaţia lor personală veche şi au spus că vor colabora pentru a continua să întărească alianţa dintre Israel şi Statele Unite", au arătat serviciile lui Benjamin Netanyahu de la Ierusalim. "Conversaţie bună", a rezumat la rândul lui Joe Biden în Biroul Oval, la Washington. Cei doi lideri au subliniat "importanţa continuării unei strânse consultări pe problemele de securitate regională, în special Iranul", a arătat Casa Albă, fără a trage o concluzie despre spinoasa problemă a acordului nuclear iranian.
Polemică
Benjamin Netanyahu îl calificase deja pe predecesorul lui Joe Biden la Casa Albă, Donald Trump, drept "cel mai bun prieten" pe care l-a avut vreodată Israelul la conducerea Statelor Unite, primul aliat al statului evreu.
La aproape o lună după venirea sa la Casa Albă, pe 20 ianuarie, Joe Biden tot nu vorbise cu Benjamin Netanyahu, ceea ce a suscitat o vie polemică în presa israeliană în momentul în care administraţia americană îşi începe activitatea. Şi Nikki Haley, fosta ambasadoare la Naţiunile Unite sub Donald Trump, a acuzat guvernul Biden că "tratează de sus" un "prieten precum Israelul".
Joe Biden şi Benjamin Netanyahu au "discutat despre progresul acordurile de pace", a adăugat biroul liderului israelian, o formulare care s-ar putea referi în acelaşi timp la procesul de pace israeliano-palestinian şi la acordurile de normalizare dintre Israel şi ţările arabe.
Emiratele Arabe Unite au anunţat vara trecută ultima normalizare a relaţiilor cu Israelul, urmate de Bahrain, Sudan şi Maroc. Dar o dată cu venirea administraţiei Biden la Casa Albă, analiştii se întreabă dacă Statele Unite vor îndemna activ alte ţări din regiune să intre pe calea normalizării.
"Presiune maximală"
Una din ţările cheie, considerată un potenţial candidat la normalizare, este Arabia Saudită. În legătură cu aceasta, administraţia Biden şi-a anunţat deja intenţia de a-şi "recalibra" relaţiile cu Arabia Saudită schimbând interlocutorul pentru a trece de la prinţul moştenitor, Mohammed bin Salman (MBS), la regele Salman.
Unul din dosarele cruciale pentru Arabia Saudită ca şi pentru Israel rămâne chestiunea gestionării influenţei regionale a Iranului şi a programului său nuclear. Statul evreu nu şi-a ascuns niciodată opoziţia faţă de acordul din 2015 privind nuclearul iranian şi a susţinut campania de "presiune maximală" contra Teheranului făcută de administraţia Trump, care a retras unilateral Statele Unite din acest acord pentru a restabili sancţiuni.
Preşedintele Biden s-a angajat să revină în acord, cu condiţia totuşi ca Iranul să-şi reia mai întâi angajamentele. O revenire care ar fi "un lucru rău", a declarat recent şeful armatei israeliene, Aviv Kochavi. (Rador)