Evenimentul Zilei > International > Ajutor umanitar, românesc, pentru Republica Moldova. Președintele Maia Sandu mulțumește României
Ajutor umanitar, românesc, pentru Republica Moldova. Președintele Maia Sandu mulțumește României

Ajutor umanitar, românesc, pentru Republica Moldova. Președintele Maia Sandu mulțumește României

Republica Moldova urmează să primească un ajutor umanitar, de urgență, din partea României, în valoare de 2 milioane de euro. Informația a fost publicată pe pagina de Facebook a președintelui moldovean.

Republica Moldova va primi, din partea României, un ajutor umanitar gratuit în valoare de peste 2 milioane de euro. Este vorba de combinezoane, măşti FFP-3, măşti chirurgicale şi mănuşi medicale. Decizia a fost luată de Guvernul de la București, iar materialele urmează să fie trimise către Chișinău zilele următoare.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulţumit autorităţilor din România, pentru susținere și promptitudinea cu care au reacționat. Într-o postare pe Facebook, Maia Sandu și-a exprimat recunoștința față de autoritățile de la București.

„M-am bucurat să aflu că România va trimite, atât de repede, un nou ajutor umanitar pentru Republica Moldova. Ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu Preşedintele României Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul României Florin Cîţu şi cu înalţi oficiali din UE, a fost posibilă reactivarea, cu titlu de excepţie pentru ţara noastră, a Mecanismului european de protecţie civilă, prin care ţările UE ne pot ajuta cu donaţii”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Ajutor umanitar pentru Republica Moldova

Astfel, Republica Moldova va primi în următoarele zile, din partea României, un ajutor umanitar gratuit în valoare de peste 2 milioane de euro. Acesta constă în 100.000 de combinezoane, 100.000 de măşti FFP-3, 5 milioane de măşti chirurgicale şi 100.000 de mănuşi.

„Îi mulţumim Guvernului României pentru sprijin, România fiind prima ţară din UE care a reacţionat imediat la solicitarea noastră de ajutor în lupta cu pandemia”, a mai transmis Maia Sandu.

Deschide.md scrie că delegaţia României care va participa la misiunea de oferire a donaţiei va fi formată din opt reprezentanţi ai Inspectoratului de Urgenţă. Transportul materialelor se va face în perioada 11 – 13 februarie 2021.

Maia Sandu în vizită la București

Maia Sandu a întreprins o vizită la București săptămâna trecută, miercuri, pe 3 februarie. Ea a avut o întâlnire cu Florin Cîțu în cadrul căreia au discutat despre posibilitățile României de a ajuta Moldova.

Detaliile despre întâlnire au fost date, de cei doi, pe Facebook, la scurtă vreme după întrevedere.

„Astăzi, aflându-mă câteva ore la Bucureşti în drum spre Paris, am avut o scurtă întrevedere cu prim-ministrul României, Florin Cîţu. I-am mulţumit domnului Cîţu pentru deschiderea şi bunăvoinţa cu care Guvernul României sprijină Republica Moldova, mai ales în aceste vremuri grele pentru toţi. Subiectul principal al discuţiei a fost, bineînţeles, modul în care România ne poate ajuta să avem acces mai rapid la vaccinul anti-COVID-19”, scria Maia Sandu.

Foto:publika.md