Republica Moldova va primi, din partea României, un ajutor umanitar gratuit în valoare de peste 2 milioane de euro. Este vorba de combinezoane, măşti FFP-3, măşti chirurgicale şi mănuşi medicale. Decizia a fost luată de Guvernul de la București, iar materialele urmează să fie trimise către Chișinău zilele următoare.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulţumit autorităţilor din România, pentru susținere și promptitudinea cu care au reacționat. Într-o postare pe Facebook, Maia Sandu și-a exprimat recunoștința față de autoritățile de la București.

„M-am bucurat să aflu că România va trimite, atât de repede, un nou ajutor umanitar pentru Republica Moldova. Ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu Preşedintele României Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul României Florin Cîţu şi cu înalţi oficiali din UE, a fost posibilă reactivarea, cu titlu de excepţie pentru ţara noastră, a Mecanismului european de protecţie civilă, prin care ţările UE ne pot ajuta cu donaţii”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Ajutor umanitar pentru Republica Moldova

Astfel, Republica Moldova va primi în următoarele zile, din partea României, un ajutor umanitar gratuit în valoare de peste 2 milioane de euro. Acesta constă în 100.000 de combinezoane, 100.000 de măşti FFP-3, 5 milioane de măşti chirurgicale şi 100.000 de mănuşi.

„Îi mulţumim Guvernului României pentru sprijin, România fiind prima ţară din UE care a reacţionat imediat la solicitarea noastră de ajutor în lupta cu pandemia”, a mai transmis Maia Sandu.

Deschide.md scrie că delegaţia României care va participa la misiunea de oferire a donaţiei va fi formată din opt reprezentanţi ai Inspectoratului de Urgenţă. Transportul materialelor se va face în perioada 11 – 13 februarie 2021.

Maia Sandu în vizită la București

Maia Sandu a întreprins o vizită la București săptămâna trecută, miercuri, pe 3 februarie. Ea a avut o întâlnire cu Florin Cîțu în cadrul căreia au discutat despre posibilitățile României de a ajuta Moldova.

Detaliile despre întâlnire au fost date, de cei doi, pe Facebook, la scurtă vreme după întrevedere.

„Astăzi, aflându-mă câteva ore la Bucureşti în drum spre Paris, am avut o scurtă întrevedere cu prim-ministrul României, Florin Cîţu. I-am mulţumit domnului Cîţu pentru deschiderea şi bunăvoinţa cu care Guvernul României sprijină Republica Moldova, mai ales în aceste vremuri grele pentru toţi. Subiectul principal al discuţiei a fost, bineînţeles, modul în care România ne poate ajuta să avem acces mai rapid la vaccinul anti-COVID-19”, scria Maia Sandu.

Foto:publika.md