Evenimentul Zilei > Politica > Republica Moldova. Componența noului cabinet, anunțată de candidatul la funcția de premier
Republica Moldova. Componența noului cabinet, anunțată de candidatul la funcția de premier

Republica Moldova. Componența noului cabinet, anunțată de candidatul la funcția de premier

Republica Moldova. Componența noului cabinet a fost făcută publică de Natalia Gavriliță, persoana desemnată de președintele Maia Sandu pentru a forma guvernul.

Republica Moldova. Componența noului cabinet. Candidatul desemnat de președintele Maia Sandu la funcţia de premier al Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, şi-a anunţat echipa guvernamentală.

Republica Moldova. Componența noului cabinet

Doi deputați ai Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Sergiu Litvinenco și Mihai Popşoi, sunt propuși la șefia Ministerului Justiției și, respectiv, a celui de Externe.

La Ministerului Sănătății este propusă consiliera președintei Maia Sandu Ala Nemerenco.

Ministerul de Interne ar urma să fie preluat de o altă consilieră a președintelui, Ana Revenco.

La Ministerul Economiei, secretarul general al aparatului președintelui, Andrei Spânu.

Expertul în securitate și reglementarea conflictelor Viorel Cibotaru este propus la funcția de viceprim-ministru pentru reintegrare.

Pe listă apar și nume mai puțin cunoscute, precum cel al Rozalinei Albu, expertă în administrare, buget și consultanță financiară, propusă la Ministerul Finanțelor.

Vinificatorul Ion Luca este propus la Ministerul Agriculturii.

La Ministerul Educației este propus secretarul general al instituției, Anatol Topală.

Ministerul Apărării ar urma să fie preluat de militarul Anatolie Nosatîi.

Se cer alegeri anticipate

Și Natalia Gavriliță, ca și președinta Maia Sandu, se declară în favoarea declanșării de alegeri anticipate. Ea spune că guvernul său este profesionist şi este pregătit să fie votat de viitorul parlament, format în urma scrutinului.

Partidul Socialiștilor a anunțat că nu va vota din prima tentativă Guvernul Natalia Gavriliţă, dar ar putea să-l voteze din a doua încercare. Declarația îi aparține liderului PSRM, fostul președinte Igor Dodon.

Acesta mai spune că socialiştii ar putea susține noul executiv dacă în programul de guvernare se va regăsi, cel puțin parțial, programul PSRM.

PAS, Platforma DA și Partidul Democrat au anunțat că nu vor vota guvernul, pledând pentru alegeri anticipate, mai scrie RADOR.

Cine este Natalia Gavriliţă

Natalia Gavriliţă a fost desemnată de preşedintele Maia Sandu, pe 27 ianuarie, pentru funcția de premier. Şeful statului de peste Prut a declarat că Natalia Gavriliţă este o persoană în care are încredere şi o „profesionistă integră şi responsabilă”.

Ea a fost ministru al finanţelor în cabinetul condus de Maia Sandu între 8 iunie și 14 noiembrie 2019. Guvernul Sandu a căzut în urma votării moțiunii de cenzură la data de 12 noiembrie 2019 de fracțiunile partidelor PSRM și PDM.