„Africanizarea Europei”, în viziunea specialistului american Stephen Smith. CARTEA care PROVOACĂ și „DERANJEAZĂ”
Editura Evenimentul si Capital

„Africanizarea Europei”, în viziunea specialistului american Stephen Smith. CARTEA care PROVOACĂ și „DERANJEAZĂ”

Sursă foto: rfi
Autor: | | 5 Comentarii | 2973 Vizualizari

Săptămâna aceasta apare în librăriile franceze o carte care provoacă deja reacţii, ba chiar "deranjează" după cum scrie revista „Le Point". Mai exact, este vorba despre un studiu legat de imigraţia africană în Europa, studiu realizat de universitarul american Stephen Smith. Potrivit scriitorului și jurnalistului Matei Vișniec, universitarul american consideră că tineretul african nu are decît un singur orizont, o singură dorinţă: să ajungă în Europa.

De unde şi titlul cărţii sale, apărută la Editura Grasset, "La ruée vers l’Europe". „Titlu pe care îl putem traduce prin "Exodul spre Europa", sau "Goana spre Europa" (prin parafrazarea expresiei “goana după aur”).Europa mai negociază convenţii migratoare cu diverse ţări, dar în nici un caz ea nu va putea deveni o "fortăreaţă" mai arată Stephen Smith”.

Cartea care INTRIGĂ ȘI DERANJEAZĂ

Cartea intrigă și deranjează așa cum reise și din prezentarea făcută de revista „Le Point" prin faptul că autorul contrazice unele teorii, cum ar fi aceea că ajutoarele în materie de dezvoltare acordate Africii ar putea frîna “exodul spre Europa”.

Matei Vișniec despre "Africanizarea Europei"...

Scriitorul și jurnalistul Matei Vișniec explică în articolul "Africanizarea Europei" în viziunea specialistului american Stephen Smith publicat pe site-ul rfi.ro:

„Stephen Smith face parte dintre acei specialişti care se bazează pe cifre, pe statistici şi mai ales pe o disciplină care provoacă alergie în anumite medii, este vorba de demografie. Numai că demografia este “implacabilă”, spune el, şi pune în faţă două tablouri. Pe de o parte Europa care are 510 milioane de locuitori, o populaţie pe cale de îmbătrînire şi o rată a natalităţii extrem de mică. Pe de altă parte Africa, numărînd un miliard două sute cincizeci de milioane de locuitori, cu o populaţie tînără şi cu o rată a natalităţii extrem de mare.

Care este dorința tineretului african

Iată cum decriptează scriitorul Vișniec această idee: ”Universitarul american consideră că tineretul african nu are decît un singur orizont, o singură dorinţă: să ajungă în Europa. De unde şi titlul cărţii sale, apărută la Editura Grasset, "La ruée vers l’Europe". Titlu pe care îl putem traduce prin "Exodul spre Europa", sau "Goana spre Europa" (prin parafrazarea expresiei “goana după aur”). 80 la sută dintre africani sunt oameni tineri avînd sub 26 de ani. 40 la sută dintre africani sunt copii avînd sub 15 ani. Niciodată în istoria omenirii pe un continent nu s-au aflat tineri în număr atît de mare. Ori, aceşti oameni, spune Stephen Smith, vor pleca în căutarea libertăţii, a unei vieţi mai bune şi pentru a scăpa desemenea de autoritatea bătrînilor. De altfel ei sunt îndemnaţi să plece chiar de familiile lor în speranţa că odată instalaţi în Europa vor putea trimite ajutoare celor rămaşi acasă”, spune Matei Vișniec.

(...)

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate