SUA au început o campanie militară agresivă în Afganistan, inclusiv prin creșterea numărului  loviturilor aeriene, rezultatul acestei campanii fiind faptul că talibanii au pierdut controlul asupra câtorva districte cât și a două capitale provinciale.

Talibanii controlează părți mari din zonele rurale ale acestei țări și ca răspuns  la campania militară agresivă a SUA, au comis două atacuri în capitala afgană Kabul, ucigând aproximativ 150 de persoane.

"Noi am prefera să rezolvăm problema afgană printr-un dialog pașnic", au declarat talibanii.

Talibanii, care luptă să elimine forțele străine și să învingă guvernul susținut de SUA, au declarat că Statele Unite trebuie să pună capăt „ocupației“și să accepte dreptul talibanilor de a forma un guvern „în concordanță cu credința poporului nostru".

În declarația lor, talibanii nu au menționat atacul din data de  27 ianuarie asupra unei hotel de lux  din Kabul, în care mai mult de 30 de persoane au fost ucise, și nici atacul cu bombă de la începutul lunii februarie, în care au pierit mai mult de 100 de persoane.

Talibanii au afirmat că nu este prea târziu ca poporul american să-și dea seama că ei pot rezolva problemele cu fiecare parte în parte „printr-un proces politic și un dialog sănătos", adăugând că șansele ca dialogul să prevaleze nu au fost „epuizate".

Un purtător de cuvânt al misiunii militare a NATO a declarat faptul că recentele atacuri ale talibanilor asupra civililor demonstrează că aceștia nu sunt pregătiți să intre în "negocieri de pace cu bună credință", în timp ce guvernul afgan a afirmat în numeroase ocazii că este dispus să înceapă un proces de pace.