Anul trecut, ArcelorMittal a semnat un acord de preluare a celei mai mari oțelării din Europa, Ilva (Italia), întprindu-și poziția pe piața europeană, scrie Rador.

„Ilva, aflata in orasul Taranto din sudul Italiei, producea anual noua milioane tone de otel, aproximativ 40% din productia de otel a Italiei.

Combinatul Ilva este, insa, implicat intr-o controversa deoarece expertii considera ca aproximativ 7.500 de persoane au decedat in zona din jurul unitatii din cauza bolilor care au legatura cu emisiile toxice.

La semnarea acordului pentru preluarea Ilva, ArcelorMittal a primit o perioada de imunitate legala cu privire la eventualele urmariri penale legate de poluarea de la Ilva pentru a putea aduce combinatul la standardele de mediu.

Insa, fara niciun avertisment, Parlamentul italian a revocat decizia anterioara astfel ca ArcelorMittal a pierdut imunitatea legala in data de 3 noiembrie”, mai menționează sursa citată.

„Parlamentul italian a retras protectia juridica necesara companiei pentru a-si pune in practica planul de mediu fara riscul de a fi actionata in justitie. Nu este posibil sa exploatezi aceasta uzina fara protectie, nu este posibil sa ii expui pe angajati si subcontractori la eventuale urmariri penale”, a anuntat intr-un comunicat grupul ArcelorMittal.

Anuntul ArcelorMittal a provocat un val de critici in Italia si ingrijorari cu privire la locurile de munca de la Taranto, un oras in care rata somajului este deja dubla fata de media nationala.